Ez a recept egy újabb példa arra, hogy mire lehet használni az angol aszalt gyümölcs lekvárt. Ez a karácsonyi gesztenyés pogácsa vegán, és elkészíthető gluténmentes liszttel is. Nagyon finom nassolnivaló az ünnepek alatt, tea, kávé vagy forralt bor mellé.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt (gluténmentes is jó)
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 nagy evőkanál tejmentes puha margarin
- ½ csésze muscovado cukor
- 1 teáskanál fahéj
- ½ narancs reszelt héja
- ¾ csésze növényi tej
- 3 evőkanál jó minőségű aszalt gyümölcs lekvár (mincemeat)
- 1 csésze hámozott sült gesztenye
Elkészítés
- A gesztenyét egy aprítógépben zsemlemorzsaszerű keverékké daráljuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a margarint, és az ujjainkkal zsemlemorzsára hasonlító darára összemorzsáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, gesztenyét, narancshéjat és a fahéjat, majd egy spatulával összekeverjük.
- Lassan, kis adagonként hozzáadjuk a tejet, közben keverjük a spatula kenőkéssel.
- Amikor sima tésztát kapunk, beleforgatjuk az aszalt gyümölcs lekvárt és gombócokat formázunk a masszából. Hűtőben pihentetjük kb egy órán át ( így le is fagyasztható!).
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A tésztát két nagy sütőpapír lap között 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb bögrével korongokat nyomunk ki a tésztából, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.
- 15-20 percig világosbarnára sütjük.
- Leellenőrizzük az aljukat, hogy átsültek-e. Ha igen, egy rácsra átpakoljuk őket és hűlni hagyjuk.
- Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a pogácsákat porcukorral.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi parti ételek
- Karácsonyi sütemények
- Angol sütik
- Pogácsa receptek
- Gesztenyés receptek
- Vegán sütik
Zest.hu