Ez a vegán csokis-mandulás banánkenyér puha és könnyű, annak ellenére, hogy nincs benne tojás, glutén és tejtermék. Továbbá kevés a cukortartalma is, így diétás illetve egészségtudatos étrendben is lehet bűntudat nélkül fogyasztani. Normál keserű csoki is jó a recepthez, de legyen nagyon jó minőségű, azaz minimum 70% kakaó tartalmú. A sütemény tökéletes reggeli kávé mellé vagy délutáni tea kisérőjeként.
Hozzávalók
- 2 nagy érett banán
- 3 evőkanál növényi olaj
- 5 dkg világosbarna muscovado cukor
- ½ csésze mandulatej
- 1 tk fahéj (elhagyható)
- 1 tk vanília eszencia
- 2 evőkanál 100%, cukormentes kakaópor
- 17.5 dkg gluténmentes liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg mandulás és narancsos étcsokoládé, apróra vágva
- 1 evőkanál mandulapehely
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy közepes kenyérsütő formát kivajazunk és sütőpírral kibélelünk.
- Egy nagy keverőtálban villával pépesítjük a banánt.
- Hozzáadjuk az olajat, cukrot, mandulatejet, vaníliát és a fahéjat, majd óvatosan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaó port és az őrölt mandulát, majd összedolgozzuk.
- Óvatosan belekeverjük a csokidarabokat.
- A tésztát az előkészített sütőformába töltjük, és egyenletesen elosztjuk. A tetejére szórjuk a mandulapelyhet.
- A sütő közepén kb 40-45 percig sütjük. 20 perc elteltével lefedhetjük a formát alufóliával, ha már barnul a teteje. 40 perc elteltével fapálcikával leteszteljük a tortát – a közepébe szúrjuk, ha tisztán jön ki, akkor kész van – ha nedves, akkor még 5-10 percig sütjük.
- Amikor a sütemény megsült, kiveszük a formát a sütőből. 5 percig pihentetjük, majd egy rácsra kifordítjuk a süteményt.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu