Az angol pogácsa élesztő és tojás nélkül készül, továbbá kevés a cukortartalma is. Így egészségesebb az általunk megszokott pogácsánál, bár az angolok kompenzálják ezt azzal, hogy általában clotted cream-mel és jam-mel fogyasztják. A citromos pogácsa egy tavaszias verzió, ideális egyszerű húsvéti sütemény..
Hozzávalók
- 45 dkg sütőporos liszt
- 5 dkg mazsola
- 8 dkg vaj vagy margarin
- Fél citrom leve és reszelt héja
- 3 dl tej (növényi is jó)
- 3 ek világos nádcukor
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A mazsolát egy kis tálba töltjük, lelocsoljuk a citrommal, elkeverjük. Félretesszük.
- A lisztet egy nagy keverő tálba szitáljuk. Hozzáadunk 1 csipetnyi sót, majd a citrom reszelt héját, elkeverjük.
- A vajat vagy margarint kis kockákra szeleteljük, majd a liszttel apróra elmorzsáljuk.
- Belekeverjük a cukrot, majd lassan a masszához csurgatjuk a tejet, miközben keverjük.
- Amikor egy durva tésztát kapunk (fontos, hogy ne keverjük túl!), áttesszük egy lisztezett deszkára, majd belegyúrjuk a lecsepegtetett mazsolát, és 2 cm vastagra lenyomjuk a tenyerünkkel, majd 5-6 centis keksz szaggatóval (vagy pohárral) kinyomjuk a pogácsákat.
- Ezeket egy sütőlapra helyezzük és 12-25 percig világos barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk citromkémmel és angol lekvárral.
- A pogácsa ideális angol tea kísérőjeként, különösen egy délutáni teapartira.
- A pogácsa tojásmentes, de ha fényesen kedveljük a pogácsa tetejét, akkor közvetlenül sütés előtt meg lehet kenni felvert tojással.
- Egészségesebb verzió: el lehet készíteni teljes kiőrlésű liszttel vagy tönköly liszttel.
- Allergiák: vaj helyett alkalmazható margarin; tej helyett növényi tej; liszt helyett glutén-mentes liszt keverék.
- A citromos pogácsa az angol pogácsa tavaszi verziója, amit leginkább húsvét körül szoktak az angolok tea mellett majszolni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu