A lekváros müzliszelet nagyon egyszerűen elkészíthető, akár kezdők is kipróbálhatják. Ideális nassolni, kávázás-teázás kísérőjeként, születésnapi bulikra, gyerekzsúrokra.
Hozzávalók
- 2 csésze teljeskiőrlésű liszt (glutén-mentes is jó)
- 1 és fél csésze zabpehely
- 1-2 – 1 csésze barna nádcukor
- ½ tk só
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 csésze kis kockákra vágott tejmentes margarin (vagy vaj)
- Kb ½ csésze lekvár
Elkészítés
- A sütőt 165 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, zabpelyhet, cukrot, sót és fahéjat elkeverjük, majd a vaj kockákkal darabosra elmorzsáljuk. 2 csészényit félretesszünk, a maradékot egy 20 x 20 cm-es kivajazott tepsibe nyomjuk. A lekvárt a tetejére töltjük, egyenletesen elkenjük, majd a maradék morzsával leborítjuk, eligazgatjuk.
- Bemelegedett sütőben kb 45 percig szép barnára sütjük.
- Amikor kihűlt, kis kockákra vagy hasábokra szeleteljük.
Tippek
- Ha lehet, szezonális lekvárt alkalmazzunk – nagyon finom málnás, szedres, meggyes, barackos lekvárral.
- Az eredeti recept egy csésze lekvárt alkalmaz, ezt mi redukáltuk – de a lekvár kedvelőknek az eredeti adaggal talán jobban ízlik. Ebben az esetben azonban redukáljuk a cukrot, a sütemény nagyon édes kevesebb lekvárral is.
- A lekváros müzliszelet ideális parti, piknik vagy zsúr sütemény – sikeres szokott lenni gyerekek, felnőttek körében egyaránt!
Kapcsolat cikkek
Zest.hu