A jégkása (olaszul granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett..
Legendák szerint a granita az eredeti fagylalt, amit Néró császár készíttetett az egyik hadjárata során. Akkoriban azonban még havat és jeget kevertek el mézzel, gyümölcspürével, alkohollal és mogyorókkal. Manapság természetesen a jégkása fagyasztókban készül – amely nagyon egyszerű (nincs szükség fagylaltgépre sem!) de azért íme néhány tipp, majd néhány egyszerű de nagyszerű jégkása, azaz granita recept:
Jégkása – granita tippek
- A szicíliai granita általában durvább, mint az általános granita, amely dara állagú, majdnem sorbet. A legnépszerűbb olasz ízek a citromos, mandarinos, kávés, mandulás és mentás.
- A granita passzol egy vegán diétába, hiszen nem tartalmaz se tojást, se tejterméket. Éppen ezért tejre, tojásra allergiásak is fogyaszthatják.
- Elkészítése: A jégkását elkészíthetjük akármilyen frissen préselt vagy készen vásárolt gyümölcsléből, gyümölcspüréből, smoothieből. Általában cukorsziruppal kombináljuk, de ízesíthetjük aprított mentával, darált diókkal, mogyorókkal, esszenciákkal is.
- Alaprecept: Először cukorszirupot készítünk (1 csésze víz, ½ csésze cukor), amit kihűlve elkeverünk 3 csésze gyümölcslével (vagy vízzel és gyümölcs pürével), majd egy lapos fagyálló tepsibe öntjük és lefagyasztjuk. Félóránkét egy villával áttörjük mindaddig, amíg kásaszerű jégkristályokat nem kapunk (legalább 3-szor).
- Ha italként szeretnénk fogyasztani, fagyasszuk le jégkocka tartóban a cukorsziruppal elkevert gyümölcslevet-pürét, majd fogyasztás előtt turmixoljuk szét a jégkockákat (ez a jégdara).
- Ha túl sok a granita massza – a felesleges mennyiségből készíthetünk pálcás jégkrémet is!
- Egészségesebb verziók: a cukrot helyettesítsük fruktózzal, mézzel, juharsziruppal vagy agávésziruppal -lásd diétás fagyi.
- Felnőtt verziók: fagyasztás előtt adjunk a keverékhez néhány kanál gyümölcslikőrt, vagy a vizet helyettesítsük pezsgővel!
- Tálalás: Szicíliában a granitát nyáron briós mellé tálalják reggelire, máshol kávézás kiérőjeként. Nyáron nagyon finom desszertként vagy nassolni aprósüteményekkel találva, de hűsítő italként vagy édességként is fogyaszthatjuk. Vendégváró menükben remeket helyet foglal a fogások között (tisztítja a szánkban az előző fogás ízét). A jégkását tálaljuk üvegkelyhekben, poharakban, porcelán csészékben, tálkákban – de akár gyümölcshéjakban is (ketté vágjuk a gyümölcsöt, kikaparjuk a húsát, és a keletkezett üregbe töltjük a jégkását – ideális erre a mangó, citrom, zöldcitrom, narancs, passionfruit, papaya, füge)
- A legtöbb jégkása 2-3 hétig tárolható a fagyasztóban.
Jégkása – granita receptek
Az alábbi klasszikus és egyszerű granita receptek gyorsan elkészíthetők, az alkotóelemeket lehet helyettesíteni hasonló gyümölcsökkel:
Narancsos jégkása
- Hozzávalók: 1 csésze víz, ½ csésze cukor, 2 narancs reszelt héja, 6 narancs frissen préselt leve, 1 citrom leve, 3 ek narancsvíz (opcionális)
- Elkészítés: a reszelt narancshéjat, cukrot és vizet felmelegítjük, addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a narancs és citromlevet (és narancsvizet). Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
- Tipp: Tálaljuk passionfruit kikapart magjával – nagyon finom!
Kávés jégkása
- Hozzávalók: 2 csésze espresso kávé, 1 tk reszelt citromhéj, 5 ek cukor, 1 ek citrom leve
- Elkészítés: készítsünk 2 csésze erős kévét. Adjuk hozzá a citromhéjat, 5 perc múlva szűrjük át. Még a ameleg kávéban keverjük el cukrot, amikor kihűlt a citromlevet adjuk hozzá. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
- Tipp: fagyasztás előtt adjunk hozzá 2-3 ek Amarettot is!
Citromos jégkása
- Hozzávalók: 4-5 nagy citrom, 2 csésze víz, 1 csésze cukor
- Elkészítés: 2 citrom héját vékonyan megpucoljuk, a citromokat félbevágjuk, kifacsarjuk a levüket ( 1 csésze citromlevet kapunk). A vizet és cukrot sziruppá főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a citromlevet és a citromhéjat. Amikor kihűlt, leszűrjük. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
- Tipp: fagyasztás előtt adhatunk hozzá 1-2 kanál limoncellot is!
Mentás jégkása
- Hozzávalók: 5 dkg mentalevél, 2.5 dl víz, 4.5 dkg cukor
- Elkészítés: A mentaleveleket forró vízzel leöntjük. Amikor élénk zölddé válnak, hideg vízben leöblítjük, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk, utána turmixgéppel eldolgozzuk a vízzel és cukorral. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
Mangó-zöldcitrom jégkása
- Hozzávalók: 3 csésze apróra vágott érett mangó húsa, 1 csésze víz, 2 zöldcitrom leve, 2 ek cukor
- Elkészítés: A mangót össueturmixoljuk, majd elkeverjük a cukorral, zöldcitromlével és vízzel. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
Bogyós jégkása
- Hozzávalók: 90 dkg bogyós gyümölcsök, 1 csésze víz, ½ csésze cukor, 1 ek citrom-zöldcitrom leve
- Elkészítés: a gyümölcsöket pürézzük, a cukrot és vizet sziruppá főzzük, amikor kihűlt, a pürével elkeverjük ( a bogyós pürét át is lehet préselni egy szűrőn, de nem muszáj). Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer)
- Tipp: a recept elkészíthető földieper, kékáfonya, málna, szeder, fekete ribizli, ribizli bármely kombinációjával, de egyféle gyümölccsel is. Érdekesebbé tehetjük 1-2 ek bogyós gyümölcslikőr hozzáadásával.
Epres-mangós jégkása
- Hozzávalók: 75 dkg földieper, 1 ek zöldcitrom leve, 10 dkg cukor, 2.5 dl víz, 6 nagy mangó húsa
- Elkészítés: Az epret és zöldcitromlevet összeturmixoljuk. A cukrot a vízben felmelegítjük, amikor a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Elkeverjük az epres pürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
- Tipp: ugyanezt elkészíthetjük málnával is
Görögdinnyés jégkása
- Hozzávalók: ½ csésze víz, 5 ek cukor, ½ (nagy) dinnye húsa, 2 zöldcitrom leve és reszelt héja
- Elkészítés: a vizet és cukrot felforraljuk, amikor a cukor teljesen elolvadt, leveszzük a tűzhelyről. Hűlni hagyjuk. A dinnyét kézi turmixszal eldogozzuk, majd átpréseljük egy szűrőn. Hozzáadjuk a szirupot és a zöldcitrom levet, reszelt héjat. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb. 3-4 szer).
Meggyes jégkása
- Hozzávalók: 90 dkg meggy, 1 tk balzsamecet, 3 ek cukor, 1 csésze víz
- Elkészítés: A meggyet kimagozzuk, összeturmixoljuk, majd egy szitán átpréseljük. Hozzáadjuk a balzsamecetet. A cukrot a vízben felmelegítjük, amikor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
Elkeverjük az átszűrt meggypürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
Barackos jégkása fügével
- Hozzávalók: 50 dkg őszibarack húsa, 10 dkg cukor, 2 dl víz, kb 6 füge
- Elkészítés: A barackhúst pürézzük. A vizet és cukrot felmelegítjük, amikor elolvadt a cukor, lekapcsoljuk a tűzhelyt, hűlni hagyjuk. A szirupot elkeverjük a barackpürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer). Félbevágott fügével tálaljuk.
Pezsgős epres jégkása
- Hozzávalók: 2 csésze pezsgő, 1 csésze pink grapefruit lé, 1 csésze eper, ½ csésze cukor
- Elkészítés: a cukrot és vizet sziruppá főzzük, hűlni hagyjuk. Az epret pürézzük, elkeverjük a sziruppal, grapefruitlével, majd a pezsgővel. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
Egyéb különleges granita receptek
Kapcsolatos cikkek