Ha szeretnénk meglepni párunkat egy finom, egészséges, vegán reggelivel, ez a recept kiváló erre! Ez a az amerikai stílusú vegán mandulás palacsinta naranccsal kiegészítve lesz különleges és ünnepies. Én vérnarancsot alkalmaztam hozzá, de normál narancs és mandarin is jó a recepthez. Továbbá gluténmentes zabpehellyel és liszttel is elkészíthető. Desszertként is tálalhatjuk egy ünnepi ebéd után (a tészta előre elkészíthető).
Hozzávalók
- ½ csésze őrölt mandula
- ½ csésze (gluténmentes) zabpehely
- ½ csésze (gluténmentes) liszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál vanília esszencia
- 1 csésze cukormentes mandulatej
- 1 narancs leve és reszelt héja
Az öntethez:
- 2 vérnarancs
- Olaj és agave vagy juharszirup
- 2 evőkanál mandulapehely
Lentojás: 1 evőkanál őrölt lenmag 2 ek vízzel elkeverve. Lentojás készítése>>
Elkészítés
- A „lentojást” kikeverjük és 10 percig pihentetjük.
- Az őrölt mandulát, lisztet, zabpelyhet, sütőport és szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk a lentojást, vaníliát, narancslevet és héjat, majd összekeverjük.
- Fokozatosan adagoljuk hozzá a mandulatejet, miközben keverjük. Egy sűrű, de önthető masszát kell kapunk. Pihentetjük.
- A narancsot meghámozzuk, majd vékony karikákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a narancs karikákat. Adunk hozzá kevés juhar- vagy agavészirupot, és hagyjuk enyhén karamellizálódni a narancsokat, majd megfordítjuk őket és még egy percig sütjük A tetejére szórjuk a mandulapelyhet. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és melegen tartjuk a narancs szeletekeet.
- Enyhén kiolajozunk és felforrósítunk egy palacsintasütőt. Egy evőkanál segítségével halmokat pakolunk a sütőlapra, majd ezeket kör alakokra formáljuk. Alternatív megoldásként használhatunk szilokon palacsinta formákat.
- Közepes lángon addig sütjük, amíg a palacsinta felülete már nem folyékony – ez körülbelül 2-3 percig tart. Megfordítjuk őket és még egy percig világos barnára sütjük a másik oldalon is.
- A maradék tésztából további palacsintákat sütünk.
- A palacsintákat melegen vagy szobahőmérsékleten a karamellizált narancsszeletekkel és mandulával tálaljuk, a mártással és további sziruppal meglocsolva.
Kapcsolatos receptek