A narancs világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Érdekes az, hogy többnyire a levéért vásároljuk, nem a húsáért, pedig a húsában és héjában rejlik a legtöbb értékes tápanyag. Ezért érdemes narancsot rendszeresen fogyasztanunk. Íme sok tuti finom narancs recept, de először néhány vásárlási és felhasználási tipp..
A narancsról
- A narancs az egyik legegészségesebb gyümölcs. Egy közepes narancs biztosítja a napi C-vitamin szükségletünket! Továbbá a narancs immunerősítő, antibakteriális, segíti az emésztést, csökkenti a rákos, érrendszeri betegségek esélyét. Többet a narancs élettani hatásairól>>
- A narancsot már évezredek óta termesztik Kínában, ahol a narancs és a mandarin nem csupán egy alapétel és gyógyír, de a szerencse szimbóluma is. Éppen ezért a kínai hagyományok egyik legfontosabb eleme. Kínai dekoráció>>
- A narancsot Európában eleinte héjáért termesztették, amit gyógyírként alkalmaztak emésztési problémákra.
Vásárlás – Tárolás
Manapság rengeteg narancsfajta létezik – édestől a keserűig, kicsitől a nagyig; sőt, olyan nagy a választék, hogy sokszor nem tudni, melyiket vásároljuk. Segítségül néhány tipp:
- A narancs egész évben kapható, de nem minden fajtának ugyanaz a szezonja. Érdemes egy kicsit megismerni a különböző fajtákat, ugyanis némelyik inkább préselésre alkalmas, némelyik étkezésre – a keserűnarancs például leginkább ételekhez és lekvár készítéséhez jó. Legnépszerűbb narancsfajták>>
- Vásárlás során a termést fogjuk meg, ha túl puha vagy sérült, ne vegyük meg. Ugyanakkor kerüljük a tökéletes, fényes gyümölcsöket – ezeket viasszal kezelik.
- Mandarinféléket lehetőleg levéllel együtt vásároljunk, így tovább maradnak frissek a termések.
- Ha a narancs héját is étkezésre szeretnénk hasznosítani, akkor csakis bio vagy legalább is fényezetlen terméket vásároljunk (a kettő forgalmazás nem ugyanazt jelenti: a fényezetlen nem feltétlenül bio módon termesztett, míg a bio nem feltétlenül fényezetlen, általában „természetes” viasszal kezelt).
- Tárolás – a narancsokat általában dísztálban tároljuk, azonban a hűtőszekrényben sokkal tovább marad friss. Mindenesetre ne tároljuk meleg és nedves környezetben – azaz a tűzhely, radiátor vagy a mosogató közelében.
- Ha túl sok narancsot vásároltunk, és nem tudunk mit kezdeni a maradékkal, préseljük le a levét egy gyümölcscentrifugával és egyből fagyasszuk le (pl jégkocka-tartóban vagy mini jégkrém formákban)
Felhasználási tippek
- Érdemes naponta minimum egy narancsot vagy madarint fogyasztanunk – de nem gyümölcslé formában, hanem a húsát és a fehér hártyát is. Szuper egészséges!
- Köztudott, hogy az amerikaiak minden napot narancslével kezdik. Sajnos ezek többsége iparilag préselt majd pasztörizált lé, így nem sok a tápértékük. Egy elektromos vagy kézi citrus facsaróval nagyon könnyen készíthetünk narancslét! Az még egészségesebb, ha kombináljuk egyéb citrusfélékkel – pl citrommal, grapefruittal, zöldcitrommal.
- A narancsot felhasználhatjuk gyümölcsös italok készítéséhez – legyen az smoothie, milkshake, lassi, alkoholmentes koktélok, méregtelenítő italok stb. Lásd gyümölcsös italok>>
- A narancs levéből készíthetünk fagylaltot is – különösen sorbet-t, jégkását vagy jégkrémet. Fagylalt receptek>>
- A narancs remek koktél kiegészítő vagy alapelem lehet – akár egy szelet karika vagy a leve sok híres koktél alapja (pl bucks fizz vagy forralt bor).
- A narancsot nem csupán közvetlenül fogyaszthatjuk, de remek alapanyag lehet édességek, saláták, levesek, köretek készítéshez is. Általában a narancsot sütemények és kekszek sütéséhez alkalmazzuk, pedig nagyon sok zöldséggel alkot tökéletes kombinációt (pl sárgarépa, cékla, sütőtök, édes burgonya, cikória, paszternák, gyömbér); továbbá gyümölcsökkel (datolya, gránátalma, gesztenye, ananász), és magvakkal (dió, pisztácia, mogyoró) is.
- A narancs remekül társul tengeri halakkal és herkentyűkkel, továbbá érdekessé varázsolhat vadakat (fácán, őz, fürj) és szárnyasokat is (kacsa, liba, csirke).
Ünnepek
- Mivel a narancs évszázadokon keresztül egzotikus gyümölcsnek számított, és Közép-, Észak-Európában csupán télen volt kapható, így a karácsonyi ünnepek egyik fontos alapanyaga lett. Azóta is a karácsony elengedhetetlen kelléke – de nem csupán karácsonyi ételek (főételek, köretek, édességek), de fantasztikus karácsonyi dekorációk késztéshez is! Példa – illatos narancs dísztál, halloween lámpás>>
- A narancs és a mandarin a kínai kultúrában a szerencse jelképe, így a kínai újév egyik legfontosabb eleme. Az európai ünnepléshez hasonlóan nem csupán ételekhez alkalmazzák, hanem dekorációként és ajándékként is.
Narancshéj
Érdemes külön megemlíteni a narancs héját. Mivel a narancs legértékesebb része, így rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszik egy egészséges étrend kialakításában! Elég egy salátára vagy köretre ráreszelni, továbbá remek kiegészítő lehet egyszerű süteményekben (pl muffin, palacsinta, gofri, túrótorta), levesekben vagy tenger gyümölcseivel kombinálva. A narancshéjat azonban nem csak étkezésre lehet alkalmazni! Felhasználhatjuk illatosítóként, tisztítószerként, és készíthetünk házi kozmetikai cikkeket. Néhány tipp:
- A megpucolt héjat tegyük a radiátorra, instant illatosító szert kapunk! Friss narancshéjjal felfrissíthetjük a szemetest vagy a konyhamalacot is!
- Légfrissítőt készíthetünk néhány csepp narancs illóolajjal és víz keverékével!
- A reszelt héjat elkeverhetjük szódabikarbónával – remek súrolószer. Természtes tisztítószerek>>
- Reszelt héját és kevés levét keverjük el durva sóval – szuper bőrradír. Narancs illóolajat alkalmazhatjuk természetes öblítő készítéshez, vagy néhány csepp a párnánkon segít az álmatlanságban!
- Fűtőtesten vagy sütőben szárított narancskarikákból készíthetünk karácsonyi díszeket, dísztálakat.
Narancs receptek
Végül íme sok finom narancs recept. A Zest oldalin rengeteg receptben található narancs vagy narancshéj – a következő listában a narancs főszereplő vagy fontos alapanyag:
Levesek, előételek, falatok
Saláták, köretek
- Céklás-répás kuszkusz
- Szalonnás céklasaláta
- Sült sárgarépa
- Chilis édesburgonya
- Kínai kacsasaláta
- Narancsos sült sárgarépa és paszternák
- Narancsos cikóriasaláta
- Sült liba töltelékek
- Narancsos póréhagyma
- Vörös rizs és cékla saláta
- Borban párolt vöröskáposzta
- Káposztás csicseriborsó naranccsal
- Narancslében párolt lilakáposzta vörösáfonyával
Főételek
- Narancsos kacsasült
- Lassan sült narancsos-mézes kacsa
- Narancsos-mézes kacsacomb
- Őzgerinc áfonyás mártással
- Zöldfűszeres sült csirke
- Narancsos kacsamell
- Narancsos hátszín csíkok
- Narancsos kacsa
- Narancsos sült sonka
- Narancsos fácánmell
- Narancsos csirkecomb
- Gesztenyés-narancsos töltött sütőtök
- Narancsos kacsamell csíkok
- Narancsos sült csirkecomb sárgarépával
- Zöldfűszeres pulykacomb mandarinnal
- Kínai narancsos csirkecomb
- Baharat csirkecomb
- Kacsamell vérnarancs mártással
Tengeri ételek
Aprósütemények
- Narancsos keksz
- Gyömbéres, narancsos keksz
- Narancsos pogácsa
- Mézes-pisztáciás tortácska
- Marcipános-narancsos muffin
- Fügés-narancsos muffin
- Vegán áfonyás-narancsos keksz
- Narancsos-mandulás zabpehely tallér
- Narancsos omlós keksz
- Narancsos-mandulás amerikai palacsinta
Sütemények, torták
- Csokis-narancsos muffin
- Gesztenyés-sütőtökös muffin
- Narancsos muffin
- Narancsos-mákos muffin
- Narancskrémes sárgarépa muffin
- Mézeskalács muffin
- Narancsos-áfonyás muffin
- Mandulás brownies
- Narancsos-diós brownies
- Narancsos diótorta
- Teás gyümölcskenyér
- Pikáns almatorta
- Narancsos répatorta
- Mandula és málna torta
- Mandulás narancstorta
- Gluténmentes fordított vérnarancs torta
- Gluténmentes sárgarépa és narancs torta
- Puha narancsos piskóta
- Vegán fordított vérnarancs torta
- Mandulás-narancsos répatorta
- Barnasörös-narancsos brownie
- Vérnarancsos kuglóf
- Gluténmentes répás-narancsos mini kuglóf
- Vérnarancsos-mogyorós répatorta
- Mákos narancsos muffin
- Vérnarancsos tönköly muffin
Desszertek
- Narancsos quinoa mazsolával
- Gránátalmás palacsinta
- Narancsos jégkása
- Kecskesajtos, fügés palacsinta
- Narancslikőrös palacsinta (Crépe Suzette)
- Narancsos trifle
- Aszalt barackos joghurtkrém
- Narancsos füge pisztáciával
- Téli kompót
- Karácsonyi almás rétes
- Narancs-zselé
- Vegán mandulás palacsinta naranccsal
Szószok, mártások
- Grill pácok
- Vörösáfonya mártás
- Narancsos fagylalt öntet
- Füge és dió chutney
- Aszalt gyümölcs lekvár
- Pikáns cékla és narancs lekvár
- Narancsos hagymalekvár
- Citrusos aszalt gyümölcs lekvár
Italok
Mandarin receptek
- Mandarinos sült vaníliakrém
- Fűszeres mandarin gránátalmával
- Dupla csokis forralt bor
- Karácsonyi chutney
- Mandarinos csirkecomb
- Pikáns kacsa saláta
- Mandarinos sült cékla gesztenyével
- Mandarinos répatorta