A hagyományos kínai konyhára nem jellemző a marhahús használata, azonban a narancsos hátszín csíkok egy nagyon érdekes modern variáció, amely eredetileg valószínűleg kacsahússal készülhetett. Elkészítése roppant egyszerű, és nem csupán egy kínai menü fogásaként, de vendégváró vagy ünnepi ételként is tálalhatjuk. A pácolást előre is elkészíthetjük..
Hozzávalók
-
50 dkg hátszín
-
4 ek mogyoró olaj
-
35 dkg vöröshagyma (vékony csíkokra vágva)
-
3 ek aprított fokhagyma
-
2 tk reszelt narancshéj
-
2 ek kínai rizsbor
-
1 tk cukor
-
2 ek osztrigaszósz
Páchoz
- 2 tk világos szójaszósz
- 2 tk kínai rizsbor
- 2 tk szezámolaj
- 2 tk étkezési kukoricakeményítő
Elkészítés
-
A páchoz szükséges hozzávalókat elkeverjük.
-
A hátszín szeleteket vágjuk fel 4cm-es csíkokra, majd egy üvegtálban keverjük el a páccal. 15-20 percig pácoljuk, majd szűrjük le.
-
Melegítsük fel a wokot. Amikor forró, 3ek olajat öntsünk bele, és várjunk, amíg az olaj kissé füstöl – ekkor adjuk hozzá a hús csíkokat, pirítsuk meg 2 percig (közben egy falapáttal kevergessük).
-
Öntsük át a csíkokat egy tálba, töröljük ki a wok-ot papírtörölközővel, majd melegítsük fel újra. Amikor felforrósodott, adjuk hozzá a maradék olajat, majd a hagymacsíkokat, fokhagymát és narancshéjat – 1 percig kevergessük. Öntsük le a rizsborral és adjuk hozzá a cukrot. 3 percig süssük tovább, de kevergessük közben!
-
Tegyük vissza a húscsíkokat, adjuk hozzá az osztrigaszószt és keverjük el.
-
Tálaljuk egyből.
Tippek
-
A hátszínt érdemes lefagyasztani 20 percre pácolás előtt – így könnyebben lehet hasonló nagyságú csíkokra szeletelni.
-
A rizsbort helyettesíthetjük száraz Sherryvel – de más típusú borral nem, a japán sake és mirin sem alkalmas!
-
Tálaljuk rizzsel és egyéb kínai ételekkel, köretekkel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu