A következő, szuper egyszerűen elkészíthető, mézes pisztáciás tortácska egy közel-keleti sütemény, amit elsősorban desszertként fogyasztanak. Jól passzol teázás-kávézás mellé is..
Hozzávalók
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- 3 dkg nádcukor
- 3 ek méz
- 8 dkg liszt (lásd tippek)
- 5 dkg pisztácia bél
- 1 narancs reszelt héja
- Tálaláshoz: méz, görög joghurt
Elkészítés
- A pisztácia beleket felaprítjuk.
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Egy keverőtálban elektromos habverővel a tojásokat a cukorral és mézzel sűrű, szirupszerű mázzá keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük. Lapáttal óvatosan beleforgatjuk a pisztácia belek túlnyomó részét és a reszelt narancshéjat, végül a kihűlt olvasztott vajat.
- A tésztát olajozott, kibélelt vagy szilikon muffinformákba töltjük.
- A sütőbe tesszük, kb 10-12 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- Tálalás előtt mézet csurgatunk rá, megszórjuk a maradék pisztáciabéllel – esetleg görög joghurttal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk desszertként egy mediterrán, perzsa jellegű menü végén.
- Ünnepi vagy különleges alkalmakra is elkészíthetjük – pl a húsvétra, anyák napjára, valentin napra. Parti sütiként is tökéletes.
- Egészségesebbé varázsolhatjuk ha teljes-kiőrlésű lisztet alkalmazunk vagy tönkölybúza lisztet. A cukrot ki is hagyhatjuk!
- Allergia tippek: a tortácska elkészíthető glutén-mentes lisztkeverékekkel, vagy barnarizs, hajdina liszttel. Tejet nem tartalmaz, ha tejmentes margarint alkalmazunk.
- A mézes pisztáciás tortácska egy szuper egyszerű ínyencség, ugyanakkor különleges – azaz egy tuti recept!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu