A következő teás gyümölcskenyér recept egy angol verzió, amit reggelire fogyasztanak toast-ként vagy délutáni teázás kísérőjeként. Egy különösen finom verzió, amit a sütőben vagy kenyérsütő készülékben is el lehet készíteni.
Hozzávalók
- 3 dkg aszalt cseresznye
- 15 dkg vegyes mazsola (világos, sötét)
- 5 dkg aszalt barack
- 2.5 dl erős Lady Grey tea (hidegen)
- 40 dkg erős kenyérliszt
- 2 tk száraz élesztő
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek kristálycukor
- 0.5 tk só
- 1 narancs reszelt héja
- 5.5 dkg vaj olvasztva és langyosan
- 1 közepes tojás
- 1.5 dl zsíros tej
- Olaj, liszt
Elkészítés
- Az aszalt gyümölcsöket és mazsolát a teában 2 órán át áztatjuk, majd leszűrjük.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, fahéjat, élesztőt és narancshéjat. Jól elkeverjük, a közepébe egy mélyedést kreálunk.
- A tejet, tojást és vajat egy másik tálban kombináljuk, majd a lisztes keverék közepébe töltjük, és egy falapáttal tésztává keverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, elkeverjük.
- Egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb 10 percig. Akkor jó, ha a tészta sima és nyúlós – ha ragad, szórjunk rá lisztet. Egy nagy tálat olajjal jól bedörzsölünk, beletöltjük a tésztát, letakarjuk, majd és 45 percig meleg helyen dupla nagyságra kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkára kifordítjuk, az öklünkkel megdögönyözzük, hosszúkás formát alakítunk belőle és egy olajozott (90 dekás) kenyérsütő formába töltjük. Letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük.
- A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk, a kenyér tetejét olvasztott vajjal megkenjük és megszórjuk kevés cukorral. 25 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Kenyérsütőben:
- Először a tejet, vajat, és felvert tojást a tartályba töltjük.
- Rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, fahéjat. Bekapcsoljuk a gépet és gyümölcskenyér sütésre állatjuk (ha nincs ilyen a gépen, akkor az alap sütésre).
- Amikor a kenyérsütő csipog, hozzáadjuk a gyümölcsöket és a narancshéjat.
- Amikor a kenyér elkészült, kivesszük a kenyérsütőből, majd a tartályból és rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Frissen tálaljuk angol tea mellé. Óvatosan szeleteljük fel!
- Amikor már kissé szikkadt, készítsünk pirítóst – majd fogyasszuk mézzel vagy jam-mel (különösen finom angol narancslekvárral). Ideális reggelire.
- Egy-két napig tárolhatjuk kenyértartóban, utána hűtőszekrényben. A gyümölcskenyér le is fagyasztható.
- Allergiás verziók – tejérzékenyek számára a tejet lehet helyettesíteni szója- vagy zabtejjel. Lisztérzékenyek helyettesíthetik a lisztet tönkölybúza, hajdina, barnarizs vagy gesztenye liszttel.
- Egészséges verzió – alkalmazzunk teljeskiőrlésű búza vagy tönkölybúza lisztet és barnacukrot.
- A teás gyümölcskenyér különleges ajándék lehet karácsonyra, húsvétra, vagy egyéb alkalmakra is.
Kapcsolatos cikkek
- Angol sütik
- Gyümölcsös sütemények
- Kenyér házilag
Zest.hu