A következő pikáns almatorta egy svéd specialitás, amely rozsliszttel és fűszerekkel készül, így a szokásos tortáknál kissé egészségesebb. Még különlegesebbé varázsolhatjuk, ha almás sziruppal leöntve tálaljuk..
Hozzávalók
- 2 dl napraforgó olaj
- 10 dkg rozsliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 8 db zöld kardamom magja
- 3 nagy tojás
- 10 dkg világos nádcukor
- 3 nagy alma
Sziruphoz:
- 1 doboz (330 ml) almasör vagy almalé
- 1 dl golden syrup (vagy egyéb melasz szirup)
- 3 dkg vaj vagy margarin (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A kardamom magokat kőmozsárban porrá törjük.
- Egy keverőtálba töltjük a liszteket, sütőport, fűszereket és a reszelt narancshéjat. Elkeverjük.
- Az almákat megpucoljuk, magházat eltávolítjuk, majd egy alma felét kifli alakú szeletekre vágunk, a többit durván felaprítjuk – kb 2 centis darabokra.
- A cukrot és olajat elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, miközben keverjük. Óvatosan beleforgatjuk az alma darabokat majd a lisztes keveréket.
- A masszát egy 20 centis, olajjal kikent, tortaformába töltjük, egyenletesre elsimítjuk, az alma darabokat a tésztába lenyomjuk. A tején elrendezzük az alma gerezdeket, ezeket kissé a tésztába nyomjuk.
- A tortát a sütő középső polcára helyezzük, és 55-60 percig sütjük.
- Félidőben megnézzük, ha túl barna, alufóliával lefedjük.
- 15-20 perccel a torta elkészülte előtt, tűzhelyen sziruppá főzzük az almasört (almalevet) és melasz szirupot.
- Ezzel a kész torta tetejét megkenjük (3-4 evőkanálnyit), a maradékot félretesszük.
- A tortát rácson hűlni hagyjuk.
- Kevés almás sziruppal leöntve tálaljuk.
Tippek
- Ha a szirup túl sűrű, adhatunk hozzá kevés vizet – különösen tálalás előtt.
- Melasz szirup (golden syrup) nagyobb Tescoban, angol delikben kapható, de ebben a receptben alkalmazhatunk helyette (sötétbarna) melaszos nádcukrot is – ezt csupán egy kicsit tovább kell főzni.
- A szirupot elkészíthetjük a reszelt narancs levével és almalével is.
- Ha a derékbőségünkre figyelni kell, almás szirup helyett tálalhatjuk mézzel elkevert görög joghurttal is!
- A pikáns almatorta különösen jól esik hűvös napokon – remekül kísér svéd forralt bort (glögg), amelynek receptje itt található>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu