Fagylaltot mindig érdemes tartani a mélyhűtőben, hiszen nem csupán önmagában egy kielégítő édesség, de remek alapanyag vagy kiegészítő elem egyéb desszertekhez is. Például nagyon gyorsan tudunk készíteni csábító fagylaltkelyheket – amikhez felhasználhatunk kekszeket, piskóta és egyéb sütemény maradékot, befőzött, sült vagy friss gyümölcsöket. Azonban akkor lesz a fagyis desszert tökéletes, ha valami ízletes és mutatós szósz borítja, néhány apró szemű ínyencséggel párosítva. Az alábbi fagylalt öntet receptek elkészítése roppant egyszerű, de előbb íme néhány tuti tipp..
Fagylalt öntet – feltét tippek
- Gyors fagyi önteteket tudunk készíteni befőttekből és gyümölcs konzervekből. Csupán dolgozzuk el turmixgéppel a (magtalanított) gyümölcsöket annyi befőttlével, hogy egy sűrű mártást kapjunk. Ha nem elég édes, édesítsük juhar-, cukorsziruppal vagy mézzel!
- Egyszerű gyümölcs öntetek: pürézzük a gyümölcsöt kevés vízzel vagy gyümölcslével (ideális gyümölcsök: bogyós vagy exotikus), préseljük át szűrőn, sziruppal vagy mézzel keverjük el.
- Maradék befőttlét ne öntsünk ki, cukorral főzzük fel sziruppá – ha kombináljuk utána likőrrel, akár le is fagyaszthatjuk.
- Alkohol – az alkoholos önteteket fagyasszuk le egy zacskóban – az alkohol miatt nem fagy át a szósz rendesen, így könnyen kezelhető marad, és szükség szerint a fagylaltot, desszertet könnyedén tudjuk díszíteni.
- Feltétek – miután leöntöttük a fagylaltot vagy fagylaltkelyhet, utolsó rétegként vagy díszítésül szórjuk meg a következő elemek egyikével: dió, mogyoró darabok, kókuszreszelék, szárított gyümölcsdarabok, csokoládé reszelék, reszelt citrom vagy narancshéj, keksz morzsák, friss vagy befőtt gyümölcs darabok, színes cukor drazsék stb. Természetesen a feltét passzoljon a fagylalthoz és az öntethez.
- A fagyi öntetet egyéb desszertekhez is felhasználhatjuk – lásd desszertek>>
Fagyi öntet receptek
Bogyós szósz
- Hozzávalók: 20 dkg bogyós gyümölcs (pl. málna, szamóca, szeder, cseresznye, meggy), 2 ek cukor, 1 ek Créme de cassis, ½ ek víz.
- Elkészítés: a gyümölcsöket felforraljuk a vízzel, kb 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a likőrt (többet, ha szükséges). Amikor kihűlt, kéziturmixszal eldolgozzuk vagy szűrőn átpréseljük.
Csokoládé szósz
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, 2 ek kakaópor, 2 ek vaj, pici víz, ½ tk vaníliaesszencia
- Elkészítés: A kakaóport elkeverjük a cukorral és pici vízzel sűrű szósszá keverjük. Hozzáadjuk a vajat, és alacsony hőmérsékleten sűrű mártássá főzzük. A végén belekeverjük a vaníliaesszenciát.
Csokis-kávés szósz
- Hozzávalók: 10 dkg étcsoki, ½ dl erős kávé, 3 dkg cukor, ½ dl habtejszín 1 ek konyak, kis kocka vaj (opcionális)
- Elkészítés: A tejszínt sűrű krémmé verjük. A csokit vízfürdő felett megolvasztjuk, belekeverjük a meleg kávét, majd a cukrot és tejszínt, végül a likőrt és vajat. Elkeverjük.
Toblerone – Amaretto szósz
- Hozzávalók: 20 dkg toblerone csokoládé, ½ csésze tejszín, 1 ek Amaretto
- Elkészítés: a csokit darabokra törjük, és a tejszínben alacsony hőmérsékleten megolvasztjuk. Leveszzük a tűzhelyről, amikor lehűlt, belekeverjük a likőrt, és egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük.
Karamellás szósz
- Hozzávalók: 15 dkg cukor, 3 ek víz1.5 dkg vaj, 2 ek tejszín
- Elkészítés: A cukrot a vízben elkeverjük, majd közepes hőmérsékleten sűrű, aranysárga sziruppá redukáljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és gyorsan belekeverjük a vajat majd a tejszínt.
Vaníliás szósz
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, 1 ek kukoricakeményítő, 1 csésze forró víz, 2 ek vaj, 1 tk vaníliaesszencia
- Elkészítés: a cukkora öntjük a forró vizet, elkeverjük, majd 5 percig alacsony hőmérsékleten sziruppá főzzük. Félre húzzuk, majd belekeverjük a vaníliaeszenciát és a vajat.
Narancsos szósz
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, 1 ek kukoricakeményítő, 1 tk reszelt narancshéj, ½ csésze forró víz, ½ narancs leve
- Elkészítés: a cukrot, kukoricakeményítőt és narancshéjat elkeverjük, majd forró vízben sziruppá főzzük. Amikor lehűlt, hozzáadjuk a narancslevet.
Kapcsolatos cikkek