A következő narancsos-mákos muffin szuper egyszerűen elkészíthető, továbbá diétának, alkalomnak megfelelően nagyon könnyen módosítható..
Hozzávalók
- 1.5 dl tej
- 1 ek mák
- 35 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg kristály vagy nádcukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
Elkészítés
- A mákot fél deci tejben beáztatjuk.
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, cukrot és sütőport.
- A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a maradék tejet, reszelt narancshéjat és levet, majd belekeverjük az olvasztott vajat és tejes mákot.
- A tojásos keveréket a lisztre öntjük, egy lapos falapáttal óvatosan elkeverjük.
- A masszát egy kibélelt muffinformába vagy szilikon muffin kosárkákba töltjük. Kb 20-25 percig szép világosbarnára sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Nagyon jól kísér kávézást-teázást, különösen passzol angolos tejes tea mellé!
- Allergiák: A liszt lehet teljes kiőrlésű és glutén-mentes keverék is. A tej lehet növényi eredetű.
- Felnőttek számára kiegészíthetjük 1 ek narancslikőrrel – vagy díszítsük a tetejét narancslikőrrel elkevert tejszínhabbal, krémsajttal!
- Ünnepi alkalmakra dekoráljuk alkalomnak megfelelő kiegészítőkkel – pl fedjük le a tetejüket narancskrémmel, csokikrémmel vagy cukormázzal, majd díszítsük drazsékkal, csoki, fondant vagy marcipán figurákkal stb.
- Mini formákban sütve a narancsos-mákos muffin ideális süti lehet bulikra, zsúrokra vagy kirándulásokra és piknikre is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu