A brownie az egyik legegyszerűbb sütemény, nagyon gyorsan összedobható. A következő narancsos-diós brownies receptje ideális télen, különösen az ünnepek alatt..
Hozzávalók
- 20 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 35 dkg csokoládé (minimum 70%)
- 20 dkg dióbél
- 2 nagy narancs reszelt héja
- 4 tojás
- 35 dkg világos nádcukor
- 20 dkg szitált liszt
Elkészítés
- A vajat és csokit alacsony hőfokon félig megolvasztjuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és hagyjuk teljesen felolvadni. Elkeverjük, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 180 fokra bemelegítjük.
- Egy kb 25×30 centis tepsit kivajazunk, majd kibélelünk sütőpapírral.
- Egy keverőtálban a tojásokat felverjük, majd habosra keverjük a cukorral és a reszelt narancshéjjal.
- A dióbelet apróra vágjuk, a tojásos keverékhez adjuk.
- Beleöntjük a vajas csokit, elkeverjük, majd lapáttal beleforgatjuk a lisztet.
- A tésztát a tepsibe töltjük, a lapáttal egyenletesre elsimítjuk.
- Kb 25 percig sütjük.
- A tepsiben hűlni hagyjuk, majd kockákra felvágjuk.
- Esetleg porcukorral megszórva tálaljuk.
Tippek
- A brownie eltér a normál sütitől annyibban, hogy nem szabad teljesen átsütni. Akkor jó, ha a közepe kissé ragacsos marad, és a tészta tömény!
- A süteményt könnyebb szeletelni, ha előbb 15 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
- A narancs legyen bió, vagy legalább fényezetlen – a narancs húsát ne dobjuk el, készítsünk belőle narancslét, jégkrémet vagy smoothie-t!
- Szuper sütemény lehet karácsonyra, szilveszterre vagy Valentin napra.
- A narancsos-diós brownie remek teázás-kávézás mellé, különösen jól kísér angol tejes teát! Ha csak felnőttek számára készítjük, kiegészíthetjük 1-2 kanálnyi narancslikőrrel!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu