Sajnos annak ellenére, hogy mindenfele az egészséges táplálkozás fontosságát halljuk és olvassuk, egyre kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk Európa-szerte. Hihetetlen, de léteznek olyan emberek is (elsősorban férfiak), akik nem szeretik a gyümölcsöket, maximum süteményekben, kompótként vagy esetleg lekvárként eszik meg, nyersen nem. A gyerekekről ne is beszéljünk. Azok számára, akiknek nehéz a napi 5 gyümölcs fogyasztását betartani, talán a gyümölcsös italok rendszeres fogyasztása a megoldás..
Azonban az élelmiszerboltokban árult (általában koncentrált) gyümölcslevek nem az ideális italok – ezeket színezik, édesítik, tartósítószerekkel kezelik – a feldolgozás során elveszett vitaminokat az italhoz utántöltik. Még a „friss” gyümölcslevekre is vigyázni kell, ugyanis a legtöbb gyümölcs préselés után oxidálódik és elveszti a tápértékét. Így sokkal egészségesebb az, ha magunk készítünk gyümölcsös italokat – amelyek elkészítése roppant egyszerű és gyors lehet.
Gyümölcsökből többféle italt készíthetünk – íme néhány ötlet:
- Gyümölcspüré – más néven Smoothie – Nyugat-Európa, Amerika egyik legnépszerűbb itala, gyerekek kedvence. Valójában hasonlít a rostos gyümölcsléhez, csupán egy kissé töményebb. Elkészítése roppant egyszerű – csupán egy turmixgéppel péppé dolgozunk több, különböző gyümölcsöt, amit felhígítunk vízzel, teával vagy préselt gyümölcslével. A hagyományos smoothie aprított jégkockával készül, de ez kihagyható. Kombináljunk édes gyümölcsöket kevésbé édessel, így nincs szükség cukorra (banánt szoktak leginkább alkalmazni)
- Préselt gyümölcslé – a rostmentes gyümölcslevek előnye az, hogy a gyomornak nem kell emészteni, így gyorsan jut el a májhoz, amelynek a tisztító funkciója ezáltal felgyorsul. Éppen ezért a préselt gyümölcslevek méregtelenítés alatt nagyon fontosak. Reggelente gyorsan ki lehet egy-két narancsot vagy almát préselni egy elektromos facsaróval. Télen nagyon kellemes a meleg gyümölcslé – pl a forralt almalé. Többet a méregtelenítő italokról>>
- Milkshake – néhány gyümölcsöt összeturmixolunk, majd tejet adunk hozzá és habosra turmixoljuk. Ha szükséges, mézzel vagy fruktózzal édesítjük. Gyerekek kedvence a banán és a málna/eper milkshake!
- Lassi – az indiaiak híres itala, általában egy bizonyos gyümölcsöt összeturmixolnak (híg) joghurttal (a mangó lassi a legnépszerűbb). Az indiai joghurt jellegzetesen édesebb, mint az európai, így édesítsük az italt fruktózzal (tipp: esetleg helyettesíthetjük a joghurtot tejszínnel?!).
- Alkoholmentes koktélok – bulikra, partikra érdemes néhány gyümölcsös alkoholmentes koktélt készíteni (azoknak, akik vezetnek – s mivel ezek általában férfiak, így ez egy kiváló alkalom arra, hogy néhány gyümölcsöt beléjük forszírozzunk!). Általában limonádé vagy narancslé az alapja, amit egyéb gyümölcslevekkel kombinálunk. Alkoholmentes koktélok>>
- Koktélok – a nyári koktélok elengedhetetlen alapanyaga a gyümölcs, de a fenti italokhoz is adhatunk likőrt vagy vodkát, és hipp-hopp született egy remek koktél! A gyümölcsös likőrökkel azonban vigyázzunk – egy rövid ital totál kalóriabomba lehet! Gyümölcslikört házilag is készíthetünk – ilyen pl a limoncello. A pezsgő remekül társul a gyümölcsökkel – főleg a málna és az eper – íme néhány pezsgős koktél receptje>>
Tippek
- A préselt és turmixolt italokat mindig frissen fogyasszuk, tehát annyit készítsünk, amennyire szükségünk van. Bár a préselt gyümölcslevet a hűtőben 1-2 órára légmentes üvegben lehetséges tárolni, sokak szerint így is veszít a tápértékéből.
- Ha lehet, bio gyümölcsöket alkalmazzunk, és akár bio akár nem, alaposan mossuk meg őket.
- A turmix, présgépet vagy gyümölcscentrifugát használat után egyből mossuk el!
- A héjas gyümölcsök turmixolás előtt hámozást igényelnek (ha gyümölcscentrifugát használunk, akkor nem – természetesen facsaróhoz sem!).
- A gyümölcsös italok rendszeres fogyasztása az egészséges táplálkozás egyik alapelve, amellyel hozzájárulunk az egészséges életmód kialakításához.
Kapcsolatos cikkek