Az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke a baharat. Könnyen megvásárolható arab delikben, de még könnyebb házilag kikeverni! A következő baharat csirkecomb egy török-perzsa verzió.
Hozzávalók
- 4 pár csirkecomb (vagy 8 db vegyes)
- 2 tk baharat fűszerkeverék (lásd tippek)
- Fél narancs reszelt héja és kicsavart leve
- 1 ek olívaolaj
- Fél tk római köménymag
- 1 csipetnyi cayenne por (opcionális)
- kb 4 dl gránátalma lé (lásd tippek)
- 2 ek aprított mentalevél
Elkészítés
- A gránátalma levét kb 10 percen keresztül, a tűzhelyen sűrű sziruppá redukáljuk. Hűlni hagyjuk
- A fűszerkeveréket elkeverjük a köménymaggal, chilivel, mentával, olajjal és narancshéjjal, narancslével. Hozzáadunk 2 ek gránátalma szirupot.
- A pasztával a csirkecombokat bedörzsöljük – minimum 2 órán át marináljuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A csirkecombokat egymás mellé fektetjük egy tepsiben, majd leöntjük a marináddal.
- 35-45 percig szép barnára sütjük, közben néha-néha a szafttal leöntjük, és az utolsó 10 percben a maradék sziruppal bekenjük.
Tippek
- Tálaljuk alap piláffal vagy kuszkusszal. A maradék remek töltelék lehet arab lapos kenyérbe bugyolálva.
- A gránatálma lé lehet frissen préselt vagy bolti termék. Ha frissen préseljük, akkor érdemes néhány szemet félretenni, és ezzel megszórva tálaljuk a combokat!
- Baharat fűszerkeverék házilag: 2 tk paprika, 2 tk őrölt római kömény, 1 tk őrölt bors, 1 tk őrölt koriandermag, fél tk őrölt fahéj, félt tk reszelt szerecsendió, negyed tk őrölt szegfűszeg, negyed tk őrölt kardamom mag. Ezt tároljuk jól lezárható, fűszeres dobozban – és használjuk fel török, perzsa, észak-afrikai ételekhez.
- A baharat csirkecomb különleges ízeket varázsolhat egy vendégváró vagy ünnepi alkalom keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu