A narancsos keksz nagyon egyszerűen elkészíthető keksz – nagyon finom önmagában is tea-kávé mellé, de ideális alapkeksz lehet ünnepi alkalmakra is (pl karácsonyra, húsvétra, anyák napjára).
Hozzávalók
- 5 dkg puha cukor
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- Negyed tk só
- 1 tk sütőpor
- 1.5 tk reszelt narancshéj
- 0.5 ek narancslé
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A cukrot a vajjal egy lapos fakanállal elkeverjük, hozzáadjuk a felvert tojást, krémessé eldolgozzuk.
- Belekeverjük a sót, sütőport és lisztet, majd a narancslevet és héjat. Tésztává gyúrjuk.
- Egy lisztes deszkán 5mm vastagságra kinyújtjuk, alkalomnak megfelelő formákkal kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben kb 10 percig világosra sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk. A kihűlt kekszeket esetleg dekoráljuk.
Tippek
- A keksz ideális ünnepi aprósütemény – alkalomnak megfelelően díszítve.
- Amikor kihűltek a kekszek, szórjuk meg porcukorral – vagy dekoráljuk cukor- vagy csokimázzal, drazsé darabokkal, ehető csillámporral. Mázzal rajzolhatunk rájuk mintákat is.
- Allergiás verziók: lisztérzékenyek elkészíthetik barnarizs liszttel, tejre érzékenyek természetesen tejmentes margarint használjanak!
- Egészséges verzió: a keksz elkészíthető teljeskiőrlésű liszttel és cukorral, de akár tönköly liszttel is.
A narancsos keksz ideális teázás-kávézás mellé, de szép (és finom) ünnepi ajándék is lehet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu