Az évek során rengeteg narancsos muffin receptet próbáltunk ki. Valójában mindegyik finom volt, de a következő recept a legjobb – ugyanis nem túl száraz, tömény, és émelygősen sem édes..
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- ½ csésze cukor
- 2 ek reszelt narancshéj
- 2/3 csésze frissen csavart narancslé
- ½ csésze olvasztott margarin, olaj vagy vaj
- 2 kis tojás (vagy 1 nagy)
- ½ csésze mazsola (opcionális)
- ½ csésze aprított dió vagy mandulabél (opcionális)
Tetejére
- 1 ek vaj vagy margarin (olvasztva), negyed csésze nádcukor, fél tk őrölt fahéj
- Vagy mandulapehely
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat elkeverjük egy nagy tálban.
- Egy másik, kisebb, tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott margarint, narancslevet és héjat.
- A két tálat összeöntjük, masszává keverjük. Óvatosan belekeverjük a mazsolát és/vagy dióbelet.
- Egy papírkosárkákkal kibélelt muffinformába elosztjuk a masszát. Szilikon muffin forma is jó. A tetejére szórjuk a mandulabelet vagy a margarinnal, fahéjjal elkevert cukrot.
- Előmelegített sütőben, 175 fokon, kb 25 percig szép barnára sütjük.
Tippek
- Tálaljuk langyosan angol teázás mellé.
- A szükséges narancshéj és lé előállításához kb 2 közepes narancs szükséges.
- Úgy is el lehet készíteni, hogy 1 narancs levét kicsavarjuk, majd a narancsot és a levét egy turmixgéppel eldolgozzuk. Ez a verzió töményebb lesz.
- Egészségesebb verzió: alkalmazzunk teljeskiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza lisztet, cukor helyett nádcukrot.
- Allergiás-diétás verziók: elkészíthető barnarizs vagy hajdina liszttel, a cukor redukálható. Low-carb verziót érhetünk el ha a lisztet darált mandulával helyettesítjük (ebben az esetben 2 tojást alkalmazzunk!).
- A narancsos muffin ideális gyerekzsúr sütemény, különösen egészséges gyerekzsúrra. Gyerekek számára célszerűbb mini muffinformát alkalmazni!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu