A narancslikőrös palacsinta (Crépe Suzette) a francia konyha egyik leghíresebb desszertje. Ideális vendégváró édesség, ugyanis látványosan tálalható és előre elkészíthető..
Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 2.5 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 nagy tojás
- 3 dl tej
- 2.5 dkg vaj
Mártáshoz:
- 10 dkg kockázott vaj
- 2 narancs kifacsart leve
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 3 ek narancslikőr (Cointreau vagy Grand Marnier)
Tálaláshoz: 2 ek brandy, narancshéj csíkok, porcukor
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk.
- Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet és a cukrot, ráreszeljük a narancs héját. Elkeverjük. A közepébe töltjük a tojást, majd egy kanállal óvatosan elkeverjük, miközben a tej felét hozzácsurgatjuk.
- Egy habverővel 2-3 simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat és a maradék tejet, majd csomómentes, sűrű, fényes tésztává keverjük. Ha van időnk, a tésztát pihentetjük.
- Egy palacsintasütőt vajjal kikenünk, majd sorra kisütjük a palacsintákat ( mindkét oldalon!) – a fenti adagból kb 8 db palacsinta lesz. A palacsintákat egy tányérra kicsúszatjuk, letakarjuk.
- A citrom és narancslevet elkeverjük a reszelt citromhéjjal és narancslikőrrel. Ennek felét egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a cukrot. Alacsony hőfokon 2 percig világosbarna mártássá redukáljuk.
- Hozzáadjuk a vajkockákat. Amikor megolvadt, beleöntjük a maradék citrus keveréket, majd 2-3 percig rotyogtatjuk.
- A palacsintákat négyrét hajtjuk, a mártásba csúsztatjuk a palacsintákat- mindkét oldalon 1-1 percig átmelegítjük őket a narancslikőrös szirupban.
- Tálalás előtt brandyval leöntjük, flambírozzuk. Amikor a láng lecsillapodott, megszórjuk a narancshéjjal és porcukorral.
Tippek
- A flambírozást elvégezhetjük a tányéron vagy a serpenyőben – az utóbbi egyszerűbb, csupán helyezzük az asztal közepére a serpenyőt, öntsük le a palacsintákat a brandyvel, és egy hosszú gyufával gyújtsuk meg! A flambírozást nem ajánljuk kezdőknek, így ki is hagyható!
- A palacsintákat ne hajtsuk félbe forrón, mert könnyen összetörnek – várjuk meg, amíg kissé kihűltek!
- Allergiás verziók: búzaliszt helyett alkalmazhatunk glutén-mentes lisztet is (pl hajdina, rizs, mandula). Vaj helyett jó az olaj, tej helyett növényi tej is alkalmazható ( pl zab, szója vagy mandula tej)
- A Crépe Suzette szuperül zárhat egy vendégváró menüt – a palacsintákat előre kisüthetjük, a mártást előre elkészíthetjük, tálalás előtt csupán melegítsük fel a szószt, majd ebben a palacsintákat, és jöhet a flambírozás! A palacsintát tálalhatjuk gyerekek számára is – a narancslikőrös mártás helyett öntsük le csokiszósszal, vaníliamártással vagy tálaljuk fagylalttal!
- A narancslikőrös palacsinta ideális desszert lehet Valentin napra is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu