A kuglóf egy egyszerű sütemény, amely mutatós is, így ideális különleges alkalmakra. Ez a vérnarancsos kuglóf nagyon finom, és könnyen tejmentes lehet, ha növényi-alapú joghurtot használunk. Ideális délutáni teázáshoz, vagy reggelire, uzsonnára. Ajándékként is elkészíthető születésnapi vagy névnapi bulikra.
Hozzávalók
- 2 ½ csésze liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csésze muscovado cukor
- 1 csésze natúr joghurt (növényi-alapú is jó)
- 125 ml napraforgóolaj
- 1 tk vanília kivonat
- 2 db vérnarancs reszelt héja és leve
A karamellizált narancsszeletekhez:
- 1 vérnarancs
- 1 kocka margarin
- cukor
A mázhoz:
- 1 evőkanál vérnarancslé
- ½ csésze porcukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra.
- Egy közepes kuglóf formát kivajazunk, majd liszttel megszórjuk.
- A joghurtot, olajat és a vaníliát habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancshéjat és levet.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbonátot és a cukrot. Fokozatosan a joghurtos keveréket hozzáadjuk, miközben keverjük.
- Amikor egy sima tésztát kapunk, átszedjük a kuglóf formába.
- A kuglófot sütőformát a sütő közepére tesszük, és körülbelül 50-60 percig sütjük, amíg egy beleszúrt nyárstű tisztán jön ki.
- Néhány percig pihentetjük a formában, majd egy rácsra kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a narancsot vékony karikákra vágjuk.
- Egy serpenyőt felhevítünk, és felolvasztjuk a margarint. Beleszórjuk a cukrot, majd a narancsszeletet rátesszük a cukorra.
- Egy percig karamellizáljuk őket, majd szórunk még cukrot a tetejükre, és megfordítjuk őket.
- Amikor a narancsszeletek mindkét oldala szép aranybarna, egy tányérra kiszedjük és hűlni hagyjuk őket.
- A mázat elkészítjük – a porcukrot összekeverjük a narancslével. Ezt a kuglófra öntjük, majd a narancsszeleteket a torta tetején a mázba ragasztjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu