A vérnarancs szezonja rövid ideig tart, ami szerencsére Valentin nap körül van, így érdemes valami különleges édességet készíteni szeretteink számára. Ez a gluténmentes fordított vérnarancs torta tökéletes délutáni teázáshoz, évfordulók vagy Valentin nap ünneplésére. Én redukáltam a cukrot 5 dekára, így a torta nem túl édes és jóval egészségesebb is– de édesszájúak számára 8-10 szükséges.
Hozzávalók
- 3 db vérnarancs
- 10 dkg puha vaj (vagy tejmentes margarin)
- 5 dkg barna cukor
- 4 közepes tojás, szobahőmérsékleten
- ½ teáskanál vanília esszencia vagy paszta
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál sütőpor
- Porcukor tálaláshoz
Elkészítés
- A sütőt 175 C fokra előmelegítjük.
- Egy 20-22 cm-es, kerek tortaforma alját kicsit megolajozzuk, majd sütőpapírral kibéleljük. Kevés cukorral megszórjuk.
- Két narancs héját lereszeljük, ezt félretesszük. A narancsokat vékony karikákra szeleteljük. Ezekkel kibéleljük a sütőformát, szorosan egymás mellé helyezve.
- A harmadik narancsot meghámozzuk, majd a húsát egy aprítógépben pürézzük.
- Egy nagy tálban a vajat és a cukrot 5 percig világos krémmé verjük egy elektromos mixerrel. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük minden tojás után.
- Belekeverjük a vaníliát, majd a mandulát és a vérnarancs pépet, majd a mixerrel sima tésztává keverjük.
- Egy másik tálban a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a narancsos keverékhez adagoljuk, óvatosan beleforgatva.
- A tésztát a naranccsal kibélelt tortaformába öntjük, egyenletesen elosztva.
- A sütő közepén 30–35 percig aranybarnára sütjük, majd tűpróbával leteszteljük.
- A süteményt a formában 10 percig pihentetjük, majd áthelyezzük egy tányérra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tortát megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu