
A csokoládés muffin gyerekek, felnőttek körében az egyik legnépszerűbb sütemény. A csokoládé klasszikus társa a narancs, így nem csoda, hogy a csokis-narancsos muffin egy tuti finom verzió.
Hozzávalók
- 2 és fél csésze liszt
- 1 ek sütőpor
- ¼ tk só
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ csésze cukor
- ½ csésze kakaópor
- 1 csésze csokoládé darabok
- 2 narancs
- 4 ek vaj vagy margarin olvasztva
- ¾ csésze tej vagy narancslé
- 2 tojás
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, fahéjjal, sóval, kakaóporral és cukorral.
- Kb fél tábla jó minőségű étcsokoládét egy zacskóba teszünk, majd egy nyújtófával kis darabokra törjük. A csoki darabokat a lisztes keverékhez adjuk.
- Egy másik tálban a tejet, vajat és tojásokat nagyjából elkeverjük – azaz nem habossá.
- Belereszeljük a narancsok héját. A narancsok húsát (a fehér hártya nélkül) apró darabokra vágjuk, vagy botturmixszal kissé eldolgozzuk. Hozzáadjuk a nedves masszához, amit ezek után a liszthez keverünk.
- Egy muffinformát kibélelünk papírkosárkákkal, megtöltjük (két-harmadig) a masszával.
- Kb 20 percig sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Csakis kiváló minőségű csokoládét és kakaóport alkalmazzunk!
- Felnőttek számára a tésztába keverjünk 1-2 kanál narancslikőrt.
- Egészséges verzió: a liszt lecserélhető teljeskiőrlésű vagy tönköly lisztre, a cukor barna nádcukorra vagy gyümölcscukorra.
- Allergiák: a liszt lehet hajdina, barnarizs vagy egyéb glutén-mentes liszt, tej és vaj helyett narancslével és margarinnal is elkészíthető.
- A csokis-narancsos muffin ideális angol tea kísérőjeként, továbbá remek parti, gyerekzsúr és piknik édesség is lehet. Gyerekek számára ajánlatos szilikon mini formákban sütni, a kisebb darabokat könnyebben meg tudják fogni, és kevesebb a pazarlás is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu
