A gyömbéres, narancsos keksz egy téli aprósütemény, amit nagyon könnyen ünnepiessé varázsolhatunk. A gyömbéres, narancsos keksz valójában egy alapkeksz, amely nem csupán önmagában fogyasztható, de egyéb édességekhez, desszertekhez is hasznosíthatunk..
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 1-2 tk gyömbérpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg sütő nádcukor (puha)
- 1 tojás
- 2 ek golden szirup vagy méz
- 1 (fényezetlen) narancs reszelt héja
Elkészítés
- A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd a vajjal elmorzsáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, szirupot, narancshéjat és a felvert tojást. Tésztává gyúrjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk.
- 190 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A kekszeket nagyon könnyen ünnepiessé varázsolhatjuk karácsonyi dekorációval – pl vizes porcukorral ragaszthatunk rájuk fondant motívumokat, drazsékat, gyöngyöket. Belemárthatjuk cukor- vagy csokoládé mázba is, vagy rajzolhatunk rájuk mintákat. De elég fahéjas porcukorral is megszórni, ebben az esetben szaggassuk ki karácsonyi formákkal.
- A fenti alapreceptbe tehetünk még fél kanál őrölt fahéjat és-vagy szegfűszeget.
- A gyömbérpor mennyisége attól függ, hogy mennyire kedveljük a gyömbér ízét – két teáskanálnyi meglehetősen dominál.
- A gyömbéres, narancsos keksz nagyon egyszerűen elkészíthető, gyerekek számára is lehet egy délutáni sütési program! A keksz karácsonyi ajándék is lehet vagy függő a fára, dísz az ünnepi asztalra, amit a gyerekek, felnőttek szíves nassolnak az ünnepek alatt. A maradék (morzsákra törve) tökéletes túrótorta vagy fagylaltos, krémes pohárkelyhek készítéshez.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu