A következő muffint el lehet készíteni lekvárral vagy a karácsonyi ünnepek után megmaradt vörösáfonya mártással. A narancsos-áfonyás muffin szuper egyszerű és kimondottan érdekes..
Hozzávalók
- 1 csésze liszt
- Fél csésze teljes kiőrlésű liszt
- Fél csésze világos nádcukor
- 2 tk sütőpor
- Fél tk só
- Negyed csésze repceolaj
- 1 narancs reszelt héja
- 2 narancs kicsavart leve
- Fél tk őrölt fahéj
- 1 nagy tojás
- 1 tk vanília eszencia
- Kb fél csésze vörösáfonya mártás (narancsos) vagy vörösáfonya lekvár
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, sütőport, sót, cukrot és fahéjt elkeverjük. Egy kisebb tálban elverejük a tojást, narancslét, vanília eszenciát, olajat, reszelt narancshéjat.
- A két keveréke összeöntjük, elkeverjük. Ha szükséges, adjunk hozzá még narancslét vagy esetleg (növényi) tejet.
- Egy muffinsütő-formát vagy szilikon muffin kosárkákat félig megtöltünk a tésztával, majd mindegyikre szedünk 1 kanálnyi vörösáfonya mártást. A maradék tészta-masszával lefedjük a muffinok tetejét.
- Forró sütőben kb 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Ha áfonyalekvárt alkalmazunk, az is legyen lehetőleg narancsos. Ezt általában karácsonyi lekvárként árulják.
- A tésztát kiegészíthetjük néhány friss vagy fagyasztott vörösáfonya szemmel is.
- Vörösáfonya mártás könnyen készíthető házilag, vagy kapható angol-amerikai delikben.
- Repceolaj helyettesíthető napraforgóolajjal.
- A narancsos-áfonyas muffin remek ínyencség lehet Hálaadás vagy a karácsonyi ünnepek után – de akár Valentin napra is! A karácsonyi maradék vörösáfonya szósz lefagyasztható, így kitart Valentin napig! Ideális angolos délutáni teázás mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu