Az egyik legkedveltebb zöldség a burgonya, vagy köznapi nevén a krumpli, hiszen egész éven beszerezhető, olcsó, kiadós és rengeteg módon elkészíthető. Íme néhány érdekes és hasznos infó amit sok fantasztikus krumpli recept követ.
Burgonya eredete
A burgonya Dél-Amerikából származik, Peru és Chile hegyvidékein élők kb 7000 éve fogyasztják. A spanyol és portugál kereskedők hozták a növényt Európába a 16. században, ami ugyancsak nekik köszönhetően Ázsiában és Afrikában is elterjedt. Manapság a burgonya a világ népességének egyik legfontosabb alapétele.
A burgonya hivatalos neve valószínűleg az olasz Borgogna szóból származik, bár Magyarországra a növény nem Burgundiából, hanem német közvetítéssel érkezett, és a bajor-osztrák nyelvjárásokban használt krumpel alapján kapta a krumpli elnevezést.
A burgonya növény
A burgonya egy magasra növő, lágy szárú növény. A föld alatti megvastagodott szárból alakul ki a fogyasztásra alkalmas gumó, a felszíni zöld részei, illetve a virágából származó bogyók méreganyagot (szolanint) tartalmaz. (A burgonyagumó zöld héja és rajta keletkező rügyek is tartalmaznak szolanint!).
A növény elég igénytelen, ezért is lehet bárhol termeszteni (akár konyhakertben is), bár kedveli inkább a hűvös, csapadékos vidékeket és laza szerkezetű, humuszban gazdag talajt. Éppen ezért az északi országokban különösen elterjedt, ahol rengeteg fajtát termesztenek. A vastagabb héjú burgonya betakarítási szezonja szeptember – október, míg a zsenge újburgonya késő tavasszal jelenik meg a piacokon.
A burgonya emberi táplálkozásra, állatok takarmányozására egyaránt alkalmas, továbbá az élelmiszeripar, a keményítő- és szeszgyártás, valamint a gyógyszeripar részére is fontos nyersanyag.
Burgonya tápértékei
A burgonyagumó értékes tápanyagokkal rendelkezik. Egy átlagos gumó 18% keményítőt, 1-2% fehérjét, továbbá sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős a C, B1, B tartalma, továbbá foszforsó, vas, magnézium, kálium, antioxidánsok (karotinoidok, flavonoidok) amino-savak, és rostok is találhatók benne. Kalóriaértéke (nyersen) 77kcal/100g.
Burgonya élettani hatásai
- Érdemes figyelembe venni, hogy az értékes ásványi anyagok túlnyomó többsége a burgonya héjában és közvetlenül a héj alatt rejlik, így ajánlatos bio burgonyát, héjjal együtt fogyasztani. Továbbá a burgonya feldarabolása ugyan lerövidítheti a főzési időt, de akár 75%-kal is csökkentheti az ásványi anyag tartalmát. A tárolt burgonya C-vitamin-tartalma mintegy 600 mg/kg-ra csökken.
- A burgonya elsősorban szénhidrát, ennek köszönhetően meglehetősen telít. Azonban a (fehér húsú) gumókban található szénhidráttól a vércukorszintünk gyorsan felszökik, majd visszaesik, amely növeli számos betegség, például a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Így a túl sok krumpli fogyasztása nem egészséges és nem is ajánlott.
- A burgonya fogyasztásnak vannak pozitív hatásai is. A benne lévő rezisztens keményítők segítik az emésztését és a bélrendszer baktériumait, és a butiráttá alakult zsírsav csökkentheti a vastagbél gyulladását, erősíti annak védelmét és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
- A nyers burgonya már régóta alkalmazott a népgyógyászatban. Nedve tisztítja a bőrt, enyhíti a szem körüli duzzanatokat, továbbá pattanások, égési sebek, nap égette bőr, aranyér gyógyítására is jó.
Részletesebb információ a burgonya pozitív és negatív élettani hatásairól a burgonya bejegyzésben találhatók.
Burgonya fajták
Alapvetően, elkészítésük alapján, három csoportba kategorizálhatjuk a burgonyákat:
- „A” – Nem szétfövő burgonya – saláták, tepsis és rakott burgonya készítéséhez alkalmas. Főbb fajták: Agata, Anuschka, Cherie, Glorietta, Monique, Somogyi sárga kifli stb
- „B” – Főznivaló nem szétfövő burgonya – vegyes hasznosítású étkezési burgonya, amely főzéshez, saláták, raguk készítéséhez alkalmas. Főbb Fajták: Aladin, Amorosa, Asterix Balatoni rózsa, Bellarosa, Desirée, Góliát, Hópehely, Impala, Karelia, Kleopátra, Kondor, Laura, Marabel, Pannónia Raja, Red Scarlet, Red Fantasy, Red Sonia, Rosara, Sanibel, Solara, Santé, Signal, Százszorszép, Viktória, Vineta, WhiteLady stb
- „C” – Sütnivaló, enyhén szétfövő burgonya – sütéshez, chips és hasábburgonya készítéshez, püré/pehely alapanyagként alkalmas. Főbb fajták: Agria, Lady Claire (chips), Ciklámen, Donata (hasáb), Karlena, Kánkán, Kuroda, Kuroda, Madison (chips), Moréne, Oscar, Ornella, Priska (chips), Panda, Lady Rosetta (chips), Lady Rosetta, Tomensa, Vénusz gold stb
Burgonya vásárlása tárolása
- Vásárláskor lehetőleg válogassunk szép, hibátlan, kemény gumókat – a sérült vagy kicsírázott krumplikat ne vegyük meg. A zöldes árnyalatú termés túl sok fényt kapott, belül már fonnyad. Lehetőleg papírzacskóba vagy zsákba tegyük a kiválasztott krumplikat.
- Előre csomagolt zacskós krumplik esetében, otthon nézzük meg alaposan a gumókat, és különítsük el a kissé sérült vagy zöldes terméseket a többitől (ezeket mielőbb használjuk fel, a sérült-zöld részt levágva). A kisebb csírákat csipegessük le. A nagyon csírás, ráncos, barna, puha, rossz szagú, penészes krumplikat mindig dobjuk ki, mert a szolanin valószínűleg elterjedt rajtuk.
- A burgonyát tároljuk hűvös, fénytől és nedvességtől védett, szellős helyen (pl pincében, kamrában), 4-10 fok közötti hőmérsékleten, ne hűtőszekrényben és a fagyasztóban sem. Jó tudni, hogy 12 fok felett hamar kicsíráznak.
- Az őszi fajták alkalmasak hosszabb tárolásra, ezek héja ugyanis vastagabb, míg a tavaszi, zsenge fajták víztartalma magasabb, így ezeket hamarabb fel kell használni.
Burgonya felhasználása
- A burgonya népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy rengeteg módon felhasználható. Lehet főzni, sütni, grillezni, tölteni – egészben, vagy szeletelve.
- A burgonya lehet köret, főétel, saláta, de levesekbe, egytálételekbe, rakott ételekbe is bele főzhetjük, továbbá péksütemények, tészták, puffancsok, lepények is készíthetők belőle.
- Krumplival leveseket, főzelékeket is sűrűsíthetünk – habarás, rántás helyett.
- Magas keményítőtartalmának köszönhetően a burgonyaliszt nagyon sok étkezési keményítő alapja, és a gluténmentes diéta egyik legfontosabb alapanyaga, ugyanis ideális kenyér, tészta, pogácsa stb készítéséhez.
- Mivel semleges ízű, így szinte minden fűszer, paszta passzol hozzá, és kombinálható szinte minden más zöldséggel, húsokkal, halakkal is.
Krumpli receptek
Az alábbi burgonya receptek listáját folyamatosan bővítjük:
Levesek-főzelékek
- Póréhagyma és krumpli krémleves
- Citromfüves póréhagyma krémleves
- Póréhagymás bableves
- Brokkoli krémleves
- Frankfurti leves
- Tavaszi zöldségleves
- Tavaszi káposztás zöldségleves
- Olasz tavaszi leves
- Francia zöldségleves pestoval
- Kelkáposzta főzelék
- Pikáns csirkeleves
- Skót zöldségleves
- Kapros édeskömény krémleves
- Kolbászos káposztaleves
- Rukkola krémleves
- Póréhagymás krumplileves pármai sonkával
- Téli káposzta leves
- Kéksajtos póréhagymaleves
- Gyömbéres sárgarépa krémleves
- Krumplileves zellerrel és káposztával
- Burgonya, paszternák és sárgarépa krémleves
- Miso burgonyaleves káposztával
- Paszternák és burgonya krémleves misóval
- Káposztás krumplileves hallal
- Burgonya és póréhagyma leves vajbabbal
- Pikáns burgonya és zeller leves
- Zeller, póréhagyma és krumpli leves
- Krumpli és zöldborsó leves tőkehallal
- Kapros burgonya és vajbab leves
Saláták
Alapköretek
- Krumplipüré
- Grillezett krumpli
- Tepsis sült burgonya
- Fokhagymás tört krumpli
- Krumpli lepény
- Citromos sült burgonya
- Tört sült krumpli
- Fokhagymás-petrezselymes krumpli
- Fokhagymás-kakukkfüves sült tört burgonya
- Spenótos gnocchi
- Krumplipüré avokádóval
Héjában sült burgonya
- Héjában sült sajtos-virslis töltött burgonya
- Héjában sült sajtos töltött krumpli
- Mexikói héjában sült burgonya
- Spanyol héjában sült töltött burgonya
- Csirkével és olajbogyóval töltött burgonya
Burgonyás köretek
- Spanyol kolbászos krumpli
- Káposztás krumplipüré
- Paprikás sült krumpli fetával
- Chilis-zöldcitromos újburgonya
- Tört krumpli spenóttal
- Szalonnás kelkáposzta
- Thai krumpli
- Kókuszos karfiol curry
- Burgonya és karfiol curry
- Sütőben sült édeskömény, burgonya és paradicsom
- Meleg burgonya, cukkini és bab saláta
- Fokhagymás burgonya póréhagymával
- Grillezett újburgonya babérlevéllel
- Hasselback sült burgonya szalonnával és rozmaringgal
Egytálételek – főételek
- Brassói aprópecsenye
- Paprikás krumpli
- Krumplis sült csirkecomb
- Kolbászos csirkecomb
- Almás sült csirke
- Citromos fahéjas csirkecomb krumplival
- Káposztás krumpli tükörtojással
- Citromos halpaprikás
- Kolbászos öreglebbencs
- Omlós báránytál
- Kolbászos-zöldséges omlett
- Sült kolbász tócsnival
- Vízitormás lazac kapros újkrumplival
- Szalonnás krumplin sült csirke
- Mentás báránytál krumplival
- Angol marhagulyás
- Ír stew
- Angol nyúlpörkölt
- Báránysült burgonyával és articsókával
- Tepsis bárányborda zöldségekkel
- Krumplipüré alatt sült pulyka ragu
- Lazac és tintahal paprikás
- Portugál sertés aprópecsenye
- Olasz borjútál burgonyával
- Paprikás krumpli lazaccal
- Pesztós tőkehal burgonyával és cukkinivel
- Rakott krumpli rákkal
- Egyszerű halas pite
- Sült csirke tikka
- Mexikói aprópecsenye
- Csirkecomb citromos-mustáros mártásban
- Francia almás aprópecsenye
- Csirkepörkölt krumplival
- Szalonnás lencse karfiolos krumplipüré paplan alatt
- Sült lazac gombával és krumplival
- Mexikói babos császárhús krumplival
- Póréhagymás csirke krumplipürés paplan alatt
Vega főételek
- Batáta és lencse curry
- Paprikás krumpli babbal
- Egyszerű zöldség curry
- Krumplis lepény
- Krumplis tészta
- Spenótos chorizo és csicseriborsó
- Paradicsomos zöldség curry
- Lencsés sütőtök tál
- Indiai zöldborsós burgonya
Egyéb
- Halfasírt
- Egyszerű halpogácsa
- Egyszerű lazacfasírt
- Spanyol omlett
- Kolbászos spanyol omlett
- Ropogós chips
- Angol sült hal sült krumplival
- Ázsiai lazac fasírt
- Tócsni kosárka
- Bundás halfasírt
- Tonhal és kukorica pogácsa