A kelkáposzta egy olcsó, egész évben kapható és nagyon egészséges zöldség. Magas kalcium, béta-karotin, A, B és E vitaminokkal rendelkezik, így nem hiába a szuperételek egyike. Kimondottan ajánlott gyerekeknek és időseknek, de azoknak is, akik rákos, emésztési, szív és érrendszerei betegségekkel küzdenek. Az alábbi egészséges kelkáposzta főzelék remek recept erre – mivel rántás nélkül készül, lisztérzékenyek és diétázók számára is ideális..
A kelkáposzta főzelék egy házias étel, azaz szinte mindenkinek van egy bevált receptje. Az alábbi recept különbözik a hagyományostól – egyrészt nem kell hozzá lisztes rántás, másrészt először a burgonyát főzzük meg, és csak később adjuk hozzá a kelkáposztát. Ezáltal a főzelék magától besűrűsödik, a káposzta pedig ropogós és vitamindúsabb marad.
Hozzávalók
- 1 közepes kelkáposzta
- 4-5 közepes burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk köménymag
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1-2 kanál kanál tejföl vagy 1 tk almaecet (opcionális)
Elkészítés
- Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra. Mossuk meg a kelkáposzta leveleit, vágjuk le a torzsa véget, és vágjuk fel kb 1cm-es csíkokra.
- Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a burgonya darabokat. Néhány percig pároljuk a hagymával majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Ízlés szerint adjunk hozzá sót, köménymagot, babérlevelet.
- Amikor félig megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, majd főzzük tovább kb 15-20 percig. A burgonya nagy része ekkora szétfőtt, de törjük tovább egy villával, vagy kézi turmixszal olyan sűrűségűre, ahogy szeretjük.
- Vegyük ki a babérlevelet, és tálaljuk tejföllel.
Tippek
- Remek babaétel a kelkáposzta főzelék – de ne felejtsük kihagyni a sót.
- A gyerekek lehet, hogy nem értékelik a ropogós káposztát – akkor a káposztát és a burgonyát egyszerre kezdjük el főzni.
- A tejföl kihagyható.
- A főzelék nagyon passzol virsli, sült kolbász, fasírozott és egyéb sültek mellé.
- A kelkáposzta főzelék egy nagyon egészséges főzelék, le is lehet fagyasztani – így rendszeresen fogyaszthatjuk gyors vacsoraként vagy ebédként.
Kapcsolatos cikkek