Kolbászos káposztaleves nevet adtuk a portugálok nemzeti levesének, aminek eredeti neve Caldo verde. Jelentése „zöld leves”, amely kissé félrevezető, ugyanis több benne a krumpli, mint a káposzta, továbbá sült kolbásszal tálalják. Mindenesetre nagyon finom, kiadós, és könnyen elkészíthető. Íme egy autentikus recept..
Hozzávalók
- 3 ek olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 90 dkg krumpli
- 1.5 L zöldségleves
- 50 dkg fodros kel vagy kelkáposzta
- 5 dkg chorizo főzőkolbász
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
- A krumplikat megpucoljuk, kis kockákra daraboljuk. Átmossuk, lecsurgatjuk.
- 2 ek olajat egy lábasban felmelegítünk, a hagymát és fokhagymát alacsony hőfokon 5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a krumplit, majd 3 perc kevergetés után felöntjük a levessel, felforraljuk, 10 percig puhára főzzük.
- Közben a káposztaleveleket vékony csíkokra felszeleteljük.
- A levest lehúzzuk a tűzhelyről, egy krumplitörővel átnyomkodjuk. Visszatesszük a tűzhelyre, beleszórjuk a káposzta csíkokat, felforraljuk, majd 5 percig fedő alatt főzzük.
- Közben a kolbászt felszeleteljük, a maradék olajban mindkét oldalon megbarnítjuk.
- A levest ismételten átnyomhatjuk a krumplitörővel, vigyázva arra, hogy ne legyen belőle főzelék!
- A sült kolbász szeleteket belekeverjük, tálalás előtt meglocsolhatjuk a kisült kolbászzsírral is.
Tippek
- Az eredeti leves couve-galega káposztából készül, amely Portugáliában terem, és a fodros kel egyik jellegzetes fajtája. Helyettesíthető kelkáposztával – de leginkább a sötétzöld leveleket alkalmazzuk!
- A chorizo helyettesíthető magyar paprikás főzőkolbásszal.
- A kolbászos káposztaleves meglehetősen kiadós, főételként is fogyasztható friss kenyérrel, zsemlével tálalva. Hűvös napokon ideális gyors ebéd vagy vacsora!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu