A következő mentás báránytál egy fantasztikus mediterrán étel, amely fokhagymás, paradicsomos burgonyával készül. Nagyon egyszerűen összedobható, s mivel egy komplett főétel, így ideális családi vagy baráti összejövetelekre..
Hozzávalók
- 75 dkg újkrumpli
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor menta
- 6 db érett paradicsom
- 4 ek balzsamecet
- 4 szelet bárányhús filé
- 3 ek fekete olajbogyó
Elkészítés
- A mentát felaprítjuk.
- A krumplikat megmossuk, átdörzsöljük, majd falat nagyságú darabokra felvágjuk.
- A hagymát megpucoljuk, majd vékony gerezdekre felszeleteljük. A fokhagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A paradicsomokat vékony gerezdekre felvágjuk.
- A krumpli darabokat, fokhagyma és menta felét és a hagyma szeleteket egy tepsibe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük az olaj felével. Kézzel átmasszírozzuk, majd egyenletesre elrendezzük őket. Hozzáadjuk a paradicsom gerezdeket, majd leöntjük az ecettel és egy kis kanálnyi vízzel.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Amikor a krumpli puha és kissé barna, akkor jó.
- Közben a maradék olajat elkeverjük vagy durva pasztává zúzzuk a maradék mentával és fokhagymával – a hússzeleteket ezzel bedörzsöljük, kb 20 percig marináljuk.
- Egy serpenyőt felforrósítunk a tűzhelyen. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a forró serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig megbarnítjuk.
- Amikor a krumpli átsült, a hússzeletekkel lefedjük, körbeszórjuk a olajbogyókkal, majd 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- Menta levelekkel megszórva tálaljuk.
Tippek
- Ajánlatos tálalni még mellé zöldsalátát vagy savanyúságot.
- A bárányhús sütésének ideje attól függ, hogy mennyire vastag és mennyire átsülve kedveljük a húst. A marhahúshoz hasonlóan a bárány kissé pink-en optimális.
- A paradicsomos krumpli sütése 1-2 órával korábban előkészíthető, így pl. vendégváró alkalmakon elég csupán a húsra koncentrálni (a krumplit hagyjuk melegen a sütőben).
- A mentás báránytál ideális ünnepi alkalmakra vagy egy hétvégi családi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu