Ez a lazac és tintahal paprikás egy tipikus spanyol egytálétel, (kissé hasonlít a magyar halpaprikásra), amit másféle halakkal (pl tőkehal) is szokás készíteni. A legfontosabb része a bőséges, paprikás szaft, amelyet néhány csipet cayenne paprikával vagy szárított chilipehellyel csípőssé varázsolhatunk. A zöldségek a recept végén variálhatók, ezek lehetnek spenót, zöldbab, kelkáposzta, fodros kel, borsó, vagy lóbab kombinációk. Tálajuk friss péksüteménnyel!
Hozzávalók
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- ½ fej édeskömény
- ½ piros kaliforniai paprika
- 50 dkg újburgonya
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- ½ teáskanál sáfrány vagy kurkuma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ L zöldség alapleves
- 1 db babérlevél
- 10 dkg zöldbab /cukkini/zöldborsó
- 10 dkg apróra vágott kelkáposzta/káposzta vagy 1 marék bébi spenót
- 15 dkg tintahal (konyhakészre tisztítva)
- 2 lazac filé (kb. 15 dkg)
- Tálaláshoz: apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- A kaliforniai paprikát, sárgarépát és az édesköményt felaprítjuk. Falat-nagyságú darabokra vágjuk a burgonya szemeket.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és alacsony hőfokon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 10 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a paprikát és a sáfrányt, egy percig keverjük, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot.
- Felöntjük annyi alaplevessel, hogy alaposan ellepje a zöldséget. Beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Lefedjük, lejjebb állítjuk a hőfokot, és 10 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a többi zöldséget (szeletekre és/vagy apróra vágva), majd 5 percig főzzük közepes hőfokon.
- A tintahalat felszeleteljük, a halat falatnyi kockákra vágjuk.
- Ezeket a pörkölthöz adjuk, és további főzzük 5 percig főzzük, fedő alatt. Nem szabad túlfőzni!
- Tálalás előtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu