A tócsni kosárka nagyon jól mutat a húsvéti ünnepi asztalon, különösen reggelire vagy brunchra, amit mindenféle ínyencséggel tálalhatunk. A recept valójában az amerikai hash brown verziója.
Hozzávalók
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 db maradék főtt krumpli
- 2 tojás
- só, bors,
- Kb 3-4 ek vaj/margarin
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A hagymát felaprítjuk. A főtt krumplikat durván lereszeljük.
- Egy serpenyőben vajat megolvasztunk (kb 3-4 kanálnyit), ebben a hagymát alacsony hőfokon megdinszteljük. Ez kb 5 perc.
- Egy muffinsütőt kivajazunk.
- A reszelt krumplit elkeverjük a hagymával, tojással. Sózzuk, borsozzuk.
- A masszát óvatosan elkeverjük, majd a muffinsütő mélyedéseibe töltjük, egy kiskanállal vagy az ujjunkkal egyenletesen lenyomkodjuk a mélyedések aljára és oldalán – tehát egy kosárkát formálunk.
- A sütőben kb 15 percig világosbarnára sütjük. 2-3 percig a formában pihentetjük, majd a kosárkákat óvatosan kivesszük a sütőformából.
- Megtöltjük és melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk rántottával és-vagy füstölt lazaccal, sült bacon szalonnával megtöltve, zöldsalátával kisérve.
- Mini parti falatokká varázsolhatjuk – pl krémes kecskesajttal és grillezett zöldségekkel, vagy füstölt lazac pástétommal, vagy pestóval és mozzarellával megtöltve.Ebben az esetben érdemes mini muffin sütőformát alkalmazni.
- A tócsni kosárka valóban egy mutatós étel, így ideális húsvéti reggelire vagy brunch-ra – továbbá egyéb ünnepi vagy különleges alkalmakra is! A fenti adagból 6 normál méretű kosárkát lehet sütni (vagy kb 12 db minit, vagy 8 db közepeset).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu