A csirkeleves örök kedvenc, nem csupán hazánkban, de világszerte is. A pikáns csirkeleves különösen népszerű az ázsiai konyhákban, ahol nem csupán kulináris élményt biztosít, hanem házi gyógyírként is fogyasztják..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 3 szál póréhagyma
- 3 fokhagyma, présleve
- 60 dkg krumpli
- 40 dkg csirkehús filé (mell vagy comb)
- Fél liter zöldségleves
- Fél liter csirkeleves
- 2 db ánizs
- 6 db zsályalevél
- 2 cm gyömbér
Elkészítés
- A póréhagymát megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd 1 centis darabokra felszeleteljük. Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, ebben alacsony hőfokon a póréhagymát megpuhítjuk.
- Közben a krumplikat megpucoljuk (ha bio, akkor ez nem szükséges) és 2 centis kockákra felvágjuk. A csirkehúst átmossuk, vékony csíkokra vagy falat nagyságú darabokra felszeleteljük.
- Amikor a póréhagyma puha, hozzápréseljük a fokhagyma gerezdeket, hozzáadjuk a krumpli kockákat, és 3-4 percig sütjük.
- Hozzáadjuk a csirke csíkokat, az ánizst és felöntjük az alaplevesekkel. Felforraljuk, fedő alatt 20 percig rotyogtatjuk (takarék lángon).
- A zsálya leveleket vékony csíkokra szeleteljük, a gyömbért megpucoljuk, lereszeljük. Amikor a leves elkészült, azaz a hús átfőtt és a krumpli puha, lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a zsályát és reszelt gyömbért.
Tippek
- Vigyázzunk arra, hogy a krumpli maradjon kissé harapós, azaz ne essen szét!
- Tálaljuk önmagában vagy friss kenyérrel, zsemlével.
- Ez a csirkeleves verzió alkalmas megfázás, torokfájás, influenza házi gyógykezelésére is – a gyömbér különösen segít a megfázáson. A maradék akár össze is turmixolható, így inni is lehet.
- A fenti recept egy alaprecept – a leveshez adhatunk egyéb zöldségeket is – pl sárgarépát, brokkolit, zöldbabot, kelkáposztát, karfiolt. Az utolsó 5 percre keverhetünk bele sárgaborsót, lóbabot vagy egyéb fagyasztott zöldségeket is.
- A pikáns csirkeleves szuper egészséges, a kínai népgyógyászat szerint immunerősítő, különösen ha adunk hozzá chilit is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu