A krumplipüré alatt sült húsos, zöldséges ételek készítése az angolszász konyhák egyik jellegzetessége. A következő lencsés sütőtök tál egy igazi fúziós étel – az alap indiai fűszerkeverékkel ízesített zöldségragut egy angolos sajtos-karfiollal dúsított krumplipürével leborítva sütünk át. A végeredmény egy pikáns, laktató főétel, amely ideális amerikai stílusú Halloween ünnepekre..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma (vagy 2 kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 cm gyömbér
- 1 ek kurkuma por
- 2 tk őrölt koriander mag
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk cayenne chilipor
- 70 dkg sütőtök hús
- 15 dkg vöröslencse
- 1 konzerv aprított paradicsom
- Kb fél liter zöldségleves
- 1 kg lisztes krumpli
- 1 fej karfiol
- kb 1dl görög vagy krémes joghurt
- 10 dkg ementáli vagy pannónia sajt
Elkészítés
- A hagymákat, fokhagymákat, gyömbért megpucoljuk, majd felaprítjuk.
- A sütőtököt megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd a húsából kimérünk 70 dekát, amit falat nagyságú darabokra felvágunk.
- Egy nehéz aljú, lehetőleg öntött vas, lapos lábasban az olajat felforrósítjuk. A hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és a fűszerporokat. 1 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a sütőtököt és a lencsét, átkeverjük, majd felöntjük a paradicsommal és annyi levessel, hogy éppen ellepje.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb 30 percen át főzzük. Akkor jó, amikor a sütőtök megpuhult, a mártás sűrű lett.
- Közben a krumplikat megpucoljuk, kockázzuk és forró vízben puhára főzzük – ez kb 15 perc. Az utolsó 7 perre hozzáadjuk a rózsákra bontott karfiolt.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Amikor a krumpli és karfiol puha, leszűrjük, majd egy krumplitörővel átnyomkodjuk. Hozzáadjuk a joghurtot, belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Pürés állagúra nyomkodjuk, majd fakanállal keverjük.
- A karfiolos krumplipürével lefedjük a sütőtököt, kissé ráncosan eligazgatjuk. A sütőbe tesszük kb 20 percre – vagy grill alatt megbarnítjuk a tetejét.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Az ételt két felvonásban is elkészíthetjük. Először főzzük meg a lencsés sütőtököt – később vagy másnap készítsük el a karfiolos krumplipürét. Éppen ezért ideális vendégváró alkalmakra.
- Mivel előre elkészíthető, és könnyen felmelegíthető – szuper főétel lehet őszi, téli összejövetelekre vagy pl Halloween partyra.
- Ha nincs lapos öntött vas lábasunk, akkor a lencsés sütőtököt töltsük át egy tepsibe vagy lapos agyagtálba, majd fedjük le a pürével.
- A lencsés sütőtök tál egy kiadós, vitaminokban gazdag, pikáns és melegítő hatású vegetáriánus főétel, de köretként is tálalhatjuk pl sült hurka, kolbász mellé.
Kapcsolatos cikkek
- Sütőtök receptek
- Lencse receptek
- Karfiol receptek
- Krumplipürés receptek
- Halloween ételek
- Karfiol receptek
Zest.hu