Sokan kerülik a burgonya grillezését, ugyanis szétesik, szénné sül vagy nem sül át rendesen. Azonban a krumpli ideális alapanyag lehet grillezésre – ha a grillsütő amúgy is üzemel, érdemes kihasználni köretek készítéséhez is. Íme néhány tipp a tökéletes grillezett krumpli készítéséhez.
Krumplifajták
Valójában bármelyik burgonya típus használható, csak nem mindegyik grillezési módszerhez. Közvetlen grillezésre lehetőleg alacsony keményítőtartalmú fajtát válasszunk, ugyanis ez kevésbé szárad ki. Ideális az újkrumpli is, amely zsenge, és kisebb, mint egy normál méretű krumpli.
Előkészületek
Ha egy burgonyát a grillsütőre helyezünk, ne csodálkozzunk, hogy nem sül át rendesen. Éppen ezért a következő módokon szükséges a krumplikat előkészíteni:
- Pucolás – ha lehet, a burgonyát ne pucoljuk meg! Egyrészt a héjban rejlik a tápértékek túlnyomó része, másrészt a héj megvédi a krumplit a kiszáradástól. Ha nem kedveljük a héjat vagy a burgonya nem bio, akkor sütés után a héj könnyen eltávolítható.
- Előfőzés – forró, enyhés sós vízben félig megfőzzük a burgonyát, leöblítjük.
- Szeletelés – a nagyobb gumókat vágjuk félbe vagy hasábokra, de vékony karikákra is szeletelhetjük.
Burgonya grillezése
A burgonyát több módon lehet grillezni:
- Tasakban – egy fóliát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a megtisztított, esetleg felvágott krumplikat. Olajjal meglocsoljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük ( pl rozmaring levelek, kakukkfű levelek, szárított oregánó, reszelt citromhéj, fokhagyma gerezdek, hagyma szeletek, bacon szalonna darabok stb). Jól becsomagoljuk, majd a grillsütőre helyezzük, lehetőleg a felsőpolcra, vagy a sütő szélére. A sütés (pontosabban párolás) ideje a burgonya nagyságától és a grillsütőtől függ – de számoljunk minimum félórával.
- Közvetlenül rácson: ez a módszer a szeletelt burgonyához vagy előfőzött újburgonyához ideális, de nagyon vigyázni kell vele, mert könnyen megég vagy nem sül át rendesen. A szeleteket vagy hasábokat kenjük meg olajjal (vagy mustárral) és helyezzük a grillsütő langyos részére.
- Nyárson: előfőzött újkrumplit vagy kisebb szemű krumplikat húzzunk fel fém vagy bambusz pálcikákra, majd a grillsütőn süssük át minden oldalon. A krumplikat félbe is vághatjuk, és tehetünk a két fél közé babérlevelet, citromkarikát, egy szelet kolbászt, szalonnát stb. (lásd Grillezett újburgonya babérlevéllel)
- Még érdekesebb ízt kapunk, ha rozmaringszárra vagy ázsiai citromfűre húzzuk fel a krumpli darabokat. A sütés ideje kb 5-15 perc. pl Grillezett zöldfűszeres burgonyasaláta>>
Tippek
- A becsomagolt burgonya különösen ízletes kacsazsírral kiegészítve!
- A krumpli darabok mérete legyen azonos, így egyszerre sül át minden.
- A tasakos módszer leginkább faszenes és fedeles grillsütőkön hatásos – fedő alatt.
- Ha fóliába csomagoljuk a burgonyát, feltétlenül béleljük ki sütőpapírral vagy zsírpapírral, így az alumínium nem érintkezik az étellel, és a káros molekulák nem szívódnak fel a krumpliba – ez különösen fontos ha savas alapanyaggal gazdagítjuk (többet az egészséges konyhai eszközök cikkünkben lehet olvasni). A fóliát kibélelhetjük banánlevéllel vagy bambusz levéllel is.
- Rendszeresen ellenőrizzük egy villával, hogy a krumpli átsült-e vagy sem. De az alumínium tasak kinyitásával legyünk nagyon óvatosak, és rendesen csomagoljuk vissza!
- Grillezett krumpli remek köret lehet grillezett húsok, halak mellé – ha nem ízesítettük sütés közben, öntsük le valami pikáns zöldség mártással vagy saláta öntettel. Krumplisalátát is készíthetünk belőle, különösen a maradékból.
Kapcsolatos cikkek