A petrezselymes krumpli a magyar konyha egyik alapétele, és az egy legnépszerűbb köretünk. Ez a verzió fokhagymával kiegészítve még finomabb – sőt, néha egy citrom reszelt héját és levét, illetve chili pehelyet vagy paprikát is lehet adni hozzá, a főételtől függően. A fokhagymás-petrezselymes krumpli remek köret fasírozott, sült húsok és halak mellé.
Hozzávalók
- 50 dkg burgonya
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 5 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, majd falat-nagyságú darabokra vágjuk.
- Egy lábas, enyhén sós, hideg vízben felforraljuk (a víz lepje el teljesen a krumplit!). Adhatunk a főzőléhez egy darab babérlevelet is.
- Forrás után kb.10-12 percig lefedve rotyogatjuk, alacsony hőfokon. Amikor a krumpli puha (de még nem főtt szét!), lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
- Néhány perccel tálalás előtt a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és a fokhagymát. 3-5 percig kissé megbarnítjuk a krumplikat. Hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Összekeverjük, és melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu