A spanyol omlett különös karaktere, hogy krumplival készül. A következő recept egy kolbászos verzió, amit érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és kiadós is. A kolbászos spanyol omlett ideális lehet egy Tapas partira is – hidegen, melegen egyaránt..
Hozzávalók
- 2.5 dl olívaolaj
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg Chorizo (vagy füstölt paprikás főzőkolbász)
- 70 dkg lisztes burgonya
- 6 db tojás
- 3 kis maréknyi bébi spenót
Előkészületek
- A hagymát és fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A kolbászt falat nagyságú darabokra vágjuk.
- A burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk.
- A spenótot alaposan átmossuk, egy szűrőn kinyomjuk belőle a vizet.
- Tojásokat egy villával felverjük – de nem habosra!
Elkészítés
- Az olajat egy nagy, mély serpenyőbe öntjük, és a hagymát nagyon alacsony lángon puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát 1 percre, majd egy lyukas szedőkanállal a sült hagymát kiszedjük, félretesszük egy nagy keverőtálba.
- Az olajban a kolbász darabokat néhány percig átsütjük, kivesszük az olajból, áttesszük a szedőkanállal a tálba.
- A krumpli szeleteket az olajban puhára sütjük (nagyon alacsony lángon), néha megkeverjük. A szedőkanállal a tálba áttesszük.
- A tálba öntjük a felvert tojásokat, a spenótot, sózzuk, borsozzuk, óvatosan elkeverjük a masszát.
- Az olajat leszűrjük, majd 2 ek olajat a serpenyőbe visszaöntünk. Lassan felmelegítjük, beleöntjük a tojásos masszát. Egy lapáttal egyenletesre eligazgatjuk. Kb 10 percig sütjük, addig, amíg a teteje kocsonyássá válik.
- Átfordítjuk egy tányérra, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (természetes a kocsonyás oldallal lefele). Kb 5 percig sütjük, majd egy tányérra csúsztatjuk.
Tippek
- Hidegen és melegen is fogyasztható. Melegen ideális ebéd vagy vacsora lehet egy zöldsalátával és friss zsemlével, kenyérrel.
- Hidegen nagyszerű parti falat – különösen egy Tapas menü keretében. Vágjuk fel kockákra vagy tortaszerű szeletekre. Fogyasszuk kézzel, vagy fogpiszkával, koktélpálcikával.
- Piknik-re is ideális étel – előre vágjuk fel, csomagoljuk be egy fedeles dobozba.
- Ha nem vagyunk gyakorlottak az omlett kifordításában, akkor az omlett tetejét inkább grill alatt süssük át, de vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg!
- A megmaradt olajban ne süssünk újra, mert az nem egészséges. Azonban felhasználhatjuk grillezett zöldségek vagy saláták, maradék hideg húsok önteteként – tuti finom!
- A spanyol kolbászos omlett egy érdekes verzió, annak ellenére, hogy nem az igazi spanyol omlett, nagyon finom és ráadásul meglehetősen kiadós is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu