A tavaszi zöldséglevesek kiváló immunerősítők, főleg ha friss, szezonális zsenge zöldségeket alkalmazunk. A következő tavaszi káposztás zöldségleves egy tuti egyszerű verzió, amely szuper egészséges és valóban a tavasz ízeit varázsolja az asztalra. A pesto lehet vegán is.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg bébi sárgarépa
- 25 dkg újkrumpli
- 1 L zöldségleves
- 20 dkg tavaszi káposzta (lásd tippek)
- 15 dkg zöldborsó (zsenge)
- 1 ek mentalevél
- Zöld pesto (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát, zellerszár felaprítjuk, majd egy lábasban felmelegített olajban puhára sütjük.
- A krumplikat ledörzsöljük (de nem pucoljuk meg), a nagyobb szemeket félbe vagy gerezdekre vágjuk.
- A répákat hosszában félbevágjuk.
- A krumplit és a répát a hagymához adjuk, elkeverjük, kb 5 percig kevergetjük.
- Felöntjük a levessel, 10-15 percig főzzük.
- A megmosott káposztaleveleket csíkokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk a zöldborsóval együtt.
- További 5-10 percig főzzük. Amikor a krumpli és répa puha (de nem esik még szét), lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a mentaleveleket.
- Tálaláskor esetleg pestot keverünk bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Káposzta: lehetőleg sötét zöld levelű, zsenge káposztát alkalmazzunk. Ilyen pl a fodros kel, kelkáposzta vagy fekete káposzta (cavolo nero).
- Pesto nélkül a leves vegán és vegetáriánus, továbbás szuper egészséges, így remek fogyókúrára, tavaszi méregtelenítésre. Passzol a legtöbb diétás étrendbe is, és természetesen tökéletes egy egészséges étrend keretében.
- A tavaszi káposztás zöldségleves szuper előétel lehet egy tavaszi menüben.Főételként is fogyasztható friss kenyérrel, zsemlével tálalva.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu