Az ázsiai és a különleges ízek kedvelőinek ajánljuk a következő krémlevest. Nem csupán finom, de egészséges is, és remekül felfrissít fáradt, hűvös napokon. A citromfüves póréhagyma krémleves pici módosítással akár főzelékként is fogyasztható..
Hozzávalók
- 75 dkg póréhagyma
- 2.5 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál ázsiai citromfű
- 1 nagy burgonya
- 7 dl csirke vagy zöldségleves
- Só, bors
- 1 dl créme fraiche, görög joghurt vagy tejszín
- Díszítés: aprított snidling vagy újhagyma
Előkészületek
- A póréhagyma végét levágjuk, hosszában félbevágjuk, alaposan átmossuk, majd felszeleteljük. Újra átmossuk, lecsurgatjuk.
- A fokhagymát felaprítjuk.
- A citromfű külső héját eldobjuk, majd egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk.
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, kockákra aprítjuk, néhány percre konyharuhába csavarjuk, hogy megszáradjon.
Elkészítés
- Az olívaolajban a fokhagymát és citromfüvet megpuhítjuk (kb 4-5 percig).
- Hozzáadjuk a krumpli kockákat, kb 8 percig megpuhítjuk, közben kevergetjük.
- Hozzáadjuk a póréhagymát, majd további 7-8 percig puhára sütjük.
- Felöntjük a levessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten kb 25 percig főzzük.
- Egy robotgéppel krémessé eldolgozzuk, majd egy szűrőn átpréseljük.
- Belekeverjük a joghurtot vagy a tejszínt, majd aprított snidlinggel vagy újhagymával díszítve tálaljuk.
Főzelék verzió: 2 db burgonyával készítsük el, és durván turmixoljuk össze az ételt. Nem szükséges átszűrni sem, a végén csupán 1-3 ek tejfölt vagy krémes joghurtot keverjünk bele!
Tippek
- A krémlevest tálaljuk friss péksüteménnyel. Ideális gyors ebédként vagy vacsoraként. Különleges íze miatt remekül passzol egy vendégváró menübe is előételként (előre el lehet készíteni!).
- A főzelék verziót tálaljuk köretként sült hús, vagy hal mellé – pl thai halgombóc ideális kísérője lehet!
- A citromfüves póréhagyma krémleves remekül passzol egy egészséges étrendbe (tejszín nélkül)!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu