A krumplipüré az egyik alapételünk, gyerekek-felnőttek örök kedvence. Látszólag szuper egyszerű az elékészítése, azonban nagyon könnyen el lehet rontani – ki nem evett már csomós, ragadós, folyékony, sótlan verziókat??? Íme néhány tipp a tökéletes krumplipüré készítéshez..
Alapanyagok
- Burgonya – a legtöbb fajta megfelel, de ideális a magas keményítőtartalommal rendelkező típus, amelynek krémesebb lesz az állaga. Kerüljük a vöröshéjú verziókat, ezek főzése tovább tart. A burgonya legyen jó minőségű, lehetőleg ne túl öreg.
- Vaj – ez a legfontosabb kiegészítő elem, de modern receptekben margarin vagy olívaolaj is előfordul. Ami fontos, hogy ne legyen hideg.
- Tej – sokan kihagyják a tejet, mások túlzásba viszik. A tej legyen langyos vagy meleg, és fokozatosan adjuk a krumplihoz pürézés során, mindaddig, amíg a kívánt állagot elérjük. Tej helyett tejszínt vagy tejfölt is lehet alkalmazni – továbbá kiváló a görög joghurt is. A franciák sok vajjal és kevés créme fraiche-el készítik – nemzetközi séfek ezt a verziót idealizálják.
Alapszabályok
Ha a következő alapszabályokat betartjuk, a krumplipüré nem lesz csomós vagy ragadós:
- A krumplit hideg vízben kezdjük el főzni, ne forró vízben! Nem csupán egyenletesen fő át a burgonya, de forró vízbe dobva a burgonya felületén a keményítő úgymond bezselésedik, és leblokkolja a víz behatolását.
- A burgonyát ne főzzük túl – legyen puha, de ne essen szét.
- A főtt krumplit egyből csepegtessük le, majd fedő alatt pihentessük a párában 3-5 percig.
- A tejtermékek ne legyenek hidegek, mert a krumpli hirtelen megdermed, nem lesz krémes. Langyos vagy meleg tej az ideális – a vaj is legyen puha.
- A krumpli pürézéséhez ne használjuk gépi mixereket, csakis kézi burgonyatörőt. Ideális a hagyományos hosszú nyelű krumplinyomó, amelyen keresztül átpasszírozzuk a zöldségeket (az Ikeában kapható). Ez azért fontos, mert gépi turmixolás közben a keményítő kiválik, amitől ragadós és sűrű lesz a krumplipüré.
- Ne vigyük túlzásba a tejet, mert elnyomja a krumpli ízét. Néhány kanálnyi bőven elég – de ennek pontos mennyisége a krumplifajtától függ.
Krumplipüré készítése
Az alaprecept nagyon egyszerű. Személyenként 20 dkg burgonyát megpucolunk, megmosunk, 2-3 centis kockákra felvágjuk. Hideg, enyhén sós vízben felfőzzük, amikor a víz gyöngyözik, alacsony hőfokra állítva 15-20 percig puhára főzzük. Lecsurgatjuk, visszatesszük a lábasba, 5 percig fedő alatt pihentetjük. Hozzáadjuk a vajat (3-5 dkg elég), esetleg 4-6 kanálnyi langyos tejet – majd krumplitörővel alaposan átnyomjuk, fakanállal vagy kézi habverővel krémessé keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg 1-2 csipetnyi szerecsendióval meghintjük.
Kiegészítők
A megszokott, rendszeres krumplipürét nagyon könnyen különlegessé varázsolhatjuk egyéb elemekkel. Mivel a krumplipürét általában köretként fogyasztjuk, az extra fűszerezés természetesen a főételhez kell, hogy passzoljon. Néhány ötlet:
- Tejtermékek – joghurt, tejszín, tejföl, kéksajt, puha kecskesajt vagy reszelt kemény sajt
- Zöldfűszerek: petrezselyem zöld, snidling, bazsalikom, oregánó, koriander
- Karamellizált, pirított hagymakarikák
- Héjban sült, préselt fokhagyma
- Pesto
- Sült bacon szalonna
- Aprított szárított paradicsom
- Wasabi vagy torma
- Szardella szeletek
- Apróra vágott grillezett zöldségek
Tippek
- A krumplipüré nem csupán hétköznapi köret lehet – ideális vendégváró alkalmakra is, különösen a fenti elemek egyikével kiegészítve. Töltsük nyomózsákba és nyomjunk kis halmokat egy tálaló edényre (vagy sütőlapra, amit a sütőben kicsit meg is piríthatunk)! De tálalhatjuk individuális mini tálkákban, zöldfűszerrel, szalonna darabokkal, pirított fenyőmaggal, hagymakarikákkal megszórva– vagy kevés olvasztott libazsírral lelocsolva!
- Maradék krumplipüré felhasználható gnochi, halfasírt, lepények (pie), krokett, puffancsok készítéshez. Továbbá elkeverhetjük sült vagy grillezett zöldségekkel – csupán formáljunk lapos korongokat, ezeket forró olajban süssük ki. Puffancsok>>
- A krumplit már főzés során kombinálhatjuk egyéb zöldségekkel is – ideális pl az édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Ezek a krumplipüré ízét és színét érdekesebbé varázsolják. Továbbá az áttört krumplit elkeverhetjük főtt vagy párolt zöldségekkel is – népszerű a zöldborsó, kelkáposzta, póréhagyma.
- Egészségesebb verzió: a krumplikat egészben főzzük meg, héjjal együtt. Amikor puhák, csurgassuk le, hámozzuk meg, törjük össze, majd olívaolajjal és a görög joghurttal keverjük el. Joghurt nélkül ez a verzió vegán és tejérzékenyek által is fogyasztható.
- A krumplipürá elkészíthető növényi tejjel is – legjobb a zabpehely vagy rizstej.
Krumplipüré receptek
- Sült burgonyapüré zöldborsóval
- Sült burgonyapüré gazdagon
- Krumplipüré avokádóval
- Angol krumplis lepény
- Fokhagymás tört krumpli
- Káposztás krumplipüré
- Halfasírt
- Ázsiai lazacfasírt
- Lencsés sütőtöktál
Kapcsolatos cikkek