Az egyik klasszikus és népszerű indiai étel a zöldborsós burgonya, eredeti nevén Aloo Mutter. Rengeteg recept létezik – az egyszerűtől a komplikáltig. A következő indiai zöldborsós burgonya egy könnyen megvalósítható recept, amelyhez nem szükséges különleges fűszerezés. Ideális bulikra, vegán, vegetáriánus, glutén- és tejmentes étrendekbe.
Hozzávalók
- 50 dkg kemény, viaszos burgonya ( pl Charlotte, Desirée)
- 2 és fél centi gyömbér darab
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek növényi olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- ½ tk kurkuma
- 4 db érett paradicsom
- 1 tk őrölt római kömény
- Fél tk chili fűszerpor
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1.5 dl víz ( kb)
- 1 maréknyi koriander levél
- Só & bors
Elkészítés
- A krumplikat megmossuk, megpucoljuk, majd egészben megfőzzük. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
- A gyömbért és fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, felaprítjuk majd 3 ek vízzel egy zöldségaprítóban pürézzük (vagy lereszeljük).
- A krumplikat félbe vagy negyedekre vágjuk. A hagymát megpucoljuk, durván felszeleteljük. A paradicsomokat durván kockázzuk.
- 1 ek olajat felmelegítünk, ebben a hagymát és a krumpli darabokat 5 percig átsütjük, miközben kevergetjük. Hozzáadjuk a kurkumát, további 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a másik evőkanál olajat, a paradicsom darabokat, 5 percig sütjük, néha megkeverjük.
- Belekeverjük a gyömbéres fokhagymapürét, a római köményt és chiliport, sózzuk, borsozzuk. 2 perc főzés után felöntjük egy deci vízzel, és hozzáadjuk a zöldborsót. Fedő alatt 5 percig főzzük – ha a mártás túl ragadós, adjuk hozzá a maradék vizet! De a mártás maradjon sűrű!
- Tálalás előtt megszórjuk aprított koriander levéllel.
Tippek
- Főételként tálaljuk párolt basmati rizzsel és raita-val. Tálalhatjuk köretként is egy indiai menü keretében.
- Ha a burgonya bio, nem szükséges megpucolni, héjjal együtt főzzük és fogyasszuk! Így sokkal egészségesebb is!
- Friss paradicsom helyette elkészíthető konzerves hámozott paradicsommal is – ebben az esetben nem lesz szükséges másfél deci víz.
- Sok aloo mutter recept alkalmaz garam masala fűszerkeveréket is. Ebből adhatunk a recepthez fél teáskanálnyit.
- Az indiai zöldborsós burgonya egy egészséges, vegán étel – így passzol diétás, egészséges étrendekbe. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu