A halfasírt az egész világon az egyik legnépszerűbb étel – gyerekek, felnőttek körében egyaránt. Éppen ezért rengeteg variációja létezik, ráadásul elkészítése egyszerű, elrontani nem nagyon lehet. Mivel a hal nagyon egészséges is, a halfasírokat kimondottan ajánljuk mindenkinek, különösen gyerekekek számára.
Az ázsiai és az Európai halfasírtok azonban különböznek egymástól – az ázsiai halfasírt pikánsabb és fűszeresebb, mint az Európai. Továbbá az ázsiai halfasírtok csakis halból készülnek, mint pl a thai halfasírt receptünk, azaz nem kombináljuk szénhidráttal (pl rizzsel),de tojással sem. Az Európai halfasírt általában főtt krumpli (vagy zsemlemorzsa) és hal keveréke, amibe lehet keverni zöldségeket, fűszereket, zöldfűszereket – pl a Szicíliai tonhalfasírt egy különleges ízvilágot kombinál. A következő recept azonban egy tuti egyszerű alaprecept – amit ízlés szerint könnyen módosíthatunk (lásd tippek), bár önmagában is nagyon finom (főleg gyerekeknek ajánljuk, akik nem szeretik a komplex ízeket). Továbbá gluténmentes és tejmentes is.
Hozzávalók
- 35dkg lazac filé
- 4 közepes burgonya
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- Olivaolaj
Elkészítés
- A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk fel kis kockákra, és főzzük meg. Szűrjük le és törjük össze.
- A halat pároljuk meg forró víz felett 5 percig. A bőrét távolítsuk el, és az ujjunk segítségével rétegesen válasszuk szét. A tojást verjük fel, és keverjük el óvatosan a hal darabokkal, citromhéjjal és a tört burgonyával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Formáljunk gombócokat a kezünkkel – kissé lapítsuk le őket a tenyerünkben.
- A fasírtok mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal és előre melegített sütőben, 180 fokon, süssük kb 15 percig – vagy grill alatt pirítsuk meg mindkét oldalon.
Tippek
- A halfasírtokat egyéb tengeri halakkal is el lehet készíteni – a lényeg, hogy a hal filézett legyen.
- A réteges leválasztás során ügyeljünk arra, hogy ne maradjon szálka a halban!
- Elkészíthető maradék krumplipürével is.
- A fenti receptet könnyen lehet variálni – adhatunk hozzá fűszerkeverékeket, zöldfűszereket (pl snindling vagy kapor különösen passzol), reszelt vagy aprított zöldségeket ( pl cukkíni, újhagyma, vöröshagyma, grillezett paprika, zöldborsó), és egyéb ínyencségeket (pl szardella, kapribogyó stb).
- Pikánssá varázsolhatjuk egy chili hozzáadásával (vagy1 tk chili szárított chili, paprika krém)
- Remek piknikekre is!
- A halfasírtokat grillezni is lehet kerti grillsütőn.
- Halfasírt rántott verziója: Bundás halfasírt>>
- A halfasírt nem hiába a gyerekek egyik kedvence, hiszen kézzel is lehet fogyasztani – így különösen ajánljuk gyerekzsúrokra (de akár felnőtt partikra is!)
Kapcsolatos receptek