Ez a rakott krumpli rákkal kiegészítve lesz különleges. Ideális étel maradék főtt burgonya és/vagy tojás felhasználására. Elkészíthetjük egy nagyobb edényben vagy kis, individuális hőálló ramekinekben is. Zöldsalátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 125 g folyami rákfarok
- 150 ml crème fraiche vagy tejföl
- 2 héjában sült vagy főtt burgonya
- 3 nagy vagy 4 kisebb főtt tojás
- 1 evőkanál apróra vágott kapor vagy metélőhagyma
- 4 kocka vaj
- ½ citrom leve és reszelt héja
- Pár csipet cayenne vagy csemege paprika vagy szerecsendió
- 100 g spenót (elhagyható)
- Reszelt ementáli vagy gruyere sajt
Elkészítés
- Egy közepes, mély, tűzálló edényt kikenünk vajjal vagy olajjal.
- Az előfőzött burgonyát 5 mm-es karikákra szeleteljük (ha bio burgonyát használunk, azt nem kell meghámozni).
- Az edény alját kibéleljük a burgonyával. Kissé megsózzuk.
- A rákfarkaka a tejföl felével, metélőhagymával, citromhéjjal és citromlével összekeverjük. Ízlés szerint adunk hozzá cayenne-t (vagy egy csipet paprikát/szerecsendiót).
- A tojásokat meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Ha spenótot is használunk, azt egy tálban leöntjük forrásban lévő vízzel, majd 2 perc múlva lecsepegtetjük, kinyomjuk belőle a vizet, és felaprítjuk. A burgonya tetejére szórjuk.
- A rákkeveréket a burgonya tetejére kanalazzuk, egyenletesen elosztva. A tetejét leborítjuk a tojás szeletekkel.
- Lefedjük a tojás réteget a maradék burgonyával, sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazzuk a maradék tejfölt, és egyenletesen elkenjük.
- Megszórjuk egy csipetnyi cayenne-nel vagy paprikával.
- Ízlés szerint reszelünk a tetejére sajtot, majd körülbelül 20-30 percig sütjük, 180 fokon, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
- Zöldsalátával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu