A hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli. Nem hiába, hiszen elkészítése egyszerű és olcsó – az eredmény kiadós és kimondottan finom. Az alábbi recept a mi házias variációnk.
Hozzávalók
- 6-8 db burgonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 pár virsli vagy 40 dkg lecsókolbász
- 20 dkg parasztkolbász (opcionális)
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika(fehér)
- piros paprika(csípős/édes nemes)
- gulyáskrém (csípős/csemege)
- só,bors, olaj, víz
Elkészítés
- Olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd félrehúzva a tűzről megszórjuk egy-két evőkanálnyi pirospaprikával.
- Miután jól elkeverjük és a paprika feloldódott, beletesszük a karikára vágott parasztkolbászt, kicsit megfuttatjuk, majd hozzátesszük a megtisztított és kockára vágott krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- Hozzáadjuk kettévágva a paradicsomot és paprikát, fűszerezzük (só, bors, esetleg Vegeta, ízlés szerint csípős vagy csemege gulyáskrém) és fedő alatt 10-15 percig főzzük.
- Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, beletesszük a karikára vágott virslit vagy lecsókolbászt és kb. 5 perc alatt készre főzzük.
Tippek
- Ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét!
- Nyáron elkészíthetjük bográcsban is – ideális vendégváró ebéd, vacsora lehet a szabadban!
- Savanyúságként kovászos uborka vagy csípős almapaprika illik leginkább hozzá – de tálalhatjuk egyéb magyaros salátákkal is.
- Ne feledjünk kenyeret is tálalni mellé – sokan így szeretik.
- A fenti paprikás krumpli recept 2-3 főre elegendő. A maradékot le lehet fagyasztani.
Zest.hu