A spanyol omlett, azaz tortilla espanola, a spanyolok egyik alapétele. Azonban nem főételként fogyasztják, hanem tapaként borozgatás mellé. Elkészítése a spanyolok szerint pofonegyszerű, valójában könnyen el lehet rontani, de mint általában, gyakorlat teszi a mestert. Több recept is létezik – íme az az eredeti recept, amit ízlés szerint tovább lehet fejleszteni.
Hozzávalók
Elkészítés
-
A hagymát megpucoljuk, félbe majd vékony szeletekre vágjuk. A krumplikat meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük vékony karikákra. Megszárítjuk papírtörölközővel.
-
Két evőkanál forró olajban 1-2 percig átsütjük a hagyma és krumpli szeleteket, megsózzuk, megborsozzuk, majd fedő alatt, nagyon alacsony lángon, kb 20 percig puhára pároljuk. Nézzünk rá 4-5 percenként, és fordítsuk át a krumpli karikákat, ha szükséges – nem szabad megbarnulniuk, nem sült krumpli a cél.
-
Közben felverjük a tojásokat – nem habverővel, hanem villával, fontos, hogy ne legyen habos a felvert tojás! Amikor a krumpli és hagyma darabok puhák, beleöntjük a felvert tojásba és jól elkeverjük.
-
A maradék olajat felmelegítjük a serpenyőben, amikor forró, beleöntjük a tojásos krumpli keveréket. Alacsony hőfokon kb 20 percig sütjük (fedő nélkül). Tipp: néha-néha igazítsuk meg a szélét egy lapos késsel, így szép kerek lesz az omlettünk széle!
-
Amikor a tojás már egyáltalán nem folyékony a felszínen, az omlettet megfordítjuk – ez úgy a legkönnyebb, hogy egy lapos tányért (vagy egy fedőt) ráteszünk, ráfordítjuk az omlettet, majd egy lapáttal a másik oldalán visszateszzük. (Tipp: legyünk óvatosak, ugyanis itt lehet elrontani – az omlett könnyen ketté törhet!). 2-3 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt, és pihentetjük a serpenyőben 5 percig.
Tippek
-
Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is.
-
Melegen nagyon finom ebéd vagy vacsora lehet egy zöldsaláta kíséretében. Ebben az esetben vágjuk fel torta szeletekre.
-
Hidegen vágjuk fel kockákra és tálaljuk koktél pálcikákkal – remek party étel, snack, de egy piknik kosárba is ideális!
-
Díszíthetjük olívabogyó szeletekkel vagy grillezett paprika csíkokkal!
-
Természetesen egy tapas menüből sem hagyható ki – hidegen, melegen is passzol.
- Fontos, hogy teflonbevonatú vagy egyéb non-stick bevonatú serpenyőt használjunk!
-
Fel lehet gyorsítani az omlett készítését, ha krumplit félig megfőzzük sütés előtt!
-
A spanyol omlett nem összetévesztendő a mexikói tortilla-val, amely egy palacsintaszerű lepény.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu