A követező spanyol krémleves ideális olyan alkalmakra, amikor valami különlegessel szeretnénk meglepni barátainkat, családunkat vagy önmagunkat. Az eredeti kéksajtos póréhagymaleves receptje Valdeón kéksajttal készül (amely Észak-Spanyol Asztúria hegyvidékeinek a jellegzetes sajtja). Ilyet nehéz beszerezni, de a stilton és rokfort hasonló ízű kéksajtok.
Hozzávalók
- 40 dkg póréhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 1 nagy burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- Reszelt szerecsendió
- 1 ek aprított friss rozmaringlevél
- 5 dl forró zöldségleves
- 1 ek aprított petrezselyem zöld
- 5 dkg sós kéksajt (stilton, rokfort stb)
Elkészítés
- A póréhagymák zöld végeit levágjuk, eldobjuk.
- A fehér és világoszöld részét vékonyan felszeleteljük.
- Az olajat és vajat egy lábasban felmelegítjük. Amikor a vaj habosodni kezd, hozzáadjuk a póréhagymát. Megsózzuk, 10 percig fedő alatt pároljuk – néha megkeverjük.
- A krumplit és fokhagymát meghámozzuk, mindkettőt nagyon vékonyan felszeleteljük.
- A puha póréhagymához adjuk a krumplit, fokhagymát, rozmaringot – háromszor ráreszeljük a szerecsendiót.
- 15 perig pároljuk, közben kevergetjük. Amikor a krumpli is puha, egy krumplitörővel összenyomjuk (vagy botturmixszal).
- Hozzáadjuk a zöldséglevest. Megkóstoljuk. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Felmelegítjük, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet.
- Tányérokba, tálkákba kiszedjük, kéksajtot morzsálunk rá.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel és zsemlével.
- Mivel meglehetősen kiadós a leves, így főétel is lehet egy hideg téli napon.
- Ideális télen előételként egy vendégváró menüben – a fenti adag 4 főre elég előételként. Tálaljuk egy rusztikus kis tálkában.
- A kéksajtos póréhagymaleves ideális maradék póréhagyma felhasználáshoz, vagy télen, amikor olcsón árulják a zöldségesek.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu