A krumplisaláta, vagy burgonyasaláta az egyik legkedveltebb saláta Európában. Mivel változatosan és könnyen elkészíthető, meglehetősen laktató étel, így lehet köret és főétel is. Továbbá a legtöbb burgonyasaláta fogyasztható melegen és hideg is, így piknikre, kirándulásokra, nyári kerti partikra és grillezésre is alkalmas.
A burgonya egész éveben kapható; aránylag olcsón beszerezhető a piacon, élelmiszerboltokban. Mivel alapvetően vegán és glutén-mentes, így szinte minden diétában, étrendben alkalmazható.
Burgonya fajták
Sok séf szerint csakis a nem szétfővő krumpli alkalmas krumplisalátához, de ez valójában a salátától és öntettől függ. Sok esetben a kásás, tört krumpli a saláta lényege, így ezekhez az ételekhez jobb a szétfővő fajta. A viaszos, kis méretű krumplik különleges saláták készítéshez szükségesek. Az újburgonyát nem szokás megpucolni, így ezekből érdemes bio terméket vásárolni. Manapság lehet kapni un. saláta burgonyát, és speciális, különleges fajtákat. Ha lehet, mindig minőségi vagy bio terméket válasszunk, egy egészségtudatos életmód keretében. Mivel a krumpli tápértékének túlnyomó része a héjában és közvetlenül a héja alatt található, így jóval egészségesebb héjjal együtt fogyasztani.
Krumpli főzése
- Akár megpucoljuk, akár nem a burgonyát – fontos, hogy azonos nagyságúak legyenek. Nagyobb krumplikat daraboljunk fel falatnagyságra.
- A burgonya optimális főzése hideg vízben indul, így nem lesz ragacsos a főtt krumpli! Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a krumplit. A főzővízbe, kevés só mellett, tehetünk egy babér levelet, vagy egy szál rozmaringot vagy egy gerezd fokhagymát, gyömbér darabot is. Majd nagylángon, fedő alatt felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot és kb 15 percig rotyogtatjuk – ez fajtától és nagyságtól függ, pl. az apró, pl az 1-2 cm-es krumpli 10 perc alatt elkészül. Fontos, hogy a krumplit ne főzzük túl – amikor egy páctű vagy villa könnyen átmegy rajta, akkor kész van.
- Amikor a krumpli megfőtt, lezárjuk a lángot és a krumplit lecsepegtetjük egy tésztaszűrőn keresztül (Tipp: a keményítős főzővíz kihűlve felhasználható pl liszt helyett főzelékek sűrítésére, alaplevek készítéshez, kenyér készítéshez vagy kerti növények trágyázásához).
- Bár a legtöbb krumplisláta főtt krumpliból készül, némely különleges recept grillezett vagy sült krumplit alkalmaz.
Krumplisaláta készítése
- Egy krumplisaláta készítése recepttől függ, erre nincs általános helyes vagy helytelen mód. Van, amikor az öntetet egyből a főtt krumplira kell önteni; van, amikor meg kell várni, hogy kihüljön. Az öntet lehet pikáns, majonézes, zöldfűszeres, olajos, fűszeres stb.
- Krumplisalátákat ki lehet egészíteni grillezett/sült/főtt zöldségekkel, tojással, sajtokkal, saláta levelekkel, halakkal, húsokkal és felvágottakkal – a kombinációk lehetősége végtelen! Éppen ezért népszerű a krumplisaláta! DE – zöldfűszereket, saláta leveleket mindig közvetlenül tálalás előtt adjuk a salátához, különben nyálkásak lesznek mire az asztalra kerül a saláta!
Tárolás
Sok krumplisaláta nagy előnye, hogy előre elkészíthető, pl egy nyári grillezésre. Azonban ne felejtsük el hűtőszekrényben tárolni fogyasztás előtt & után, főleg ha könnyen romlandó kiegészítőkkel kombináltuk.
A fentek után íme sok finom krumplisaláta recept:
Krumplisaláta receptek
Vegán krumplisaláta receptek (tejtermék, tojás-mentes)
- Zöldséges krumplisaláta
- Görög krumplisaláta
- Mustáros krumplisaláta
- Chilis-zöldcitromos újburgonya
- Csemege uborkás krumplisaláta
- Citromos krumplisaláta vizitormával
- Grillezett zöldfűszeres burgonyasaláta
- Spenótos újburgonya saláta
- Mentás burgonyasaláta csemegeuborkával
- Céklás krumplisaláta
- Mentás újburgonya és zöldborsó saláta
- Sütőben sült édeskömény, burgonya és paradicsom
- Meleg burgonya, cukkini és bab saláta
- Mustáros krumplissaláta zöldbabbal és olajbogyóval
- Orosz burgonya és cékla saláta
- Krumplisaláta cukkinivel
- Gombás krumplisaláta
- Szójababos krumplisaláta
Vegetáriánus krumplisaláta receptek (tejterméketet vagy tojást tartalmaznak)
- Majonézes krumplisaláta
- Nyári tojásos krumplisaláta
- Nyári krumplisaláta
- Kéksajtos krumplisaláta
- Újhagymás krumplisaláta
- Tojásos krumplisaláta
- Uborkás krumplisaláta
- Kéksajtos krumplisaláta cikóriával
- Nyári zöldségsaláta fetával
- Krumpli és zöldbab saláta
- Chilis újkrumpli és zöldborsó saláta
- Joghurtos burgonya saláta céklával
- Zöldborsós krumplisaláta fetával
- Kapros krumpli és cékla saláta
- Tejfölös-tormás krumplisaláta
- Mentás, krémes újburgonya saláta
- Kéksajtos krumplisaláta karamellizált hagymával
- Cukkinis-spenótos krumplisaláta
- Krumplisaláta fetával és kaporral
Húsos krumplisaláta receptek
- Kolbászos krumplisaláta
- Szalonnás, gombás krumplisaláta
- Hátszín, krumpli és cukkini saláta
- Szalonnás-spenótos újburgonya saláta
- Tojásos krumplisaláta sertéshússal
- Grillezett csirkecomb és burgonya saláta
- Meleg burgonya, csirke és bab saláta
Halas krumplisaláta receptek
- Thai krumplisaláta
- Lazacos krumplisaláta
- Krumplisaláta makrélával
- Hagymás krumplisaláta szardellával
- Újburgonya saláta makrélával és céklával
- Ázsiai burgonya és makréla saláta
- Krumplisaláta tonhallal és olajbogyóval
- Céklás krumplisaláta szardellával
- Újburgonya és lazac saláta karamellizált hagymával
- Krumplisaláta sült zöldségekkel és szardíniával
- Burgonyasaláta makrélával
További saláta receptek>>