A frankfurti leves az egyik legfinomabb téli leves, még azok is szívesen megeszik, akik nem igazán kedvelik a kelkáposztát. A következő recept egy diétás verzió – rántás nélkül készül, így a lisztre vagy tejre érzékenyek is élvezhetik. Természetesen elkészíthető hagyományosan, lisztes-tejfölös rántással behabarva is..
Hozzávalók
- 40 dkg kelkáposzta
- 3 db közepes burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-1 csipetnyi őrölt kömény, bors és majoránna
- 1 tk pirospaprika
- 20 dkg virsli
- 1.5 L alapleves (csont, zöldség vagy csirke)
- Olaj
- Tálaláshoz: tejföl, créme fraiche vagy görög joghurt, petrezselyem zöld
Előkészületek
- A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük.
- A krumplikat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
- A kelkáposztát vékony (kb 1cm széles) csíkokra szeleteljük.
- A virslik héját lehúzzuk (ha héjas), 1cm-es darabokra felszeleteljük.
Elkészítés
- A hagymát és fokhagymát kb. 1 ek olívaolajban üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk a krumpli darabokat és paprikát, 1-2 percig megforgatjuk, majd felöntjük a levessel. Felforraljuk, és alacsony lángon a krumplit félig megfőzzük (ez kb 8 perc).
- Hozzáadjuk a kelkáposztát, és további 8-10 percig főzzük (fedő alatt). Amikor a káposzta megpuhult, de még harapós, egy botturmixszal kissé besűrítjük a levest (elsősorban a krumpli darabokat célozzuk meg!).
- A leveshez adjuk a virsli darabokat, kb. öt percig tovább főzzük.
- Melegen tálaljuk – aprított petrezselyem zölddel és tejföllel vagy krémes joghurttal.
Tippek
- Fogyasszuk friss kenyérrel, zsemlével vagy crostini szeletekkel!
- Úgy is el lehet készíteni, hogy a virslit külön serpenyőben gyorsan átsütjük és a kész leveshez adjuk.
- Rántással: készíthetünk egy lisztes vagy lisztes-tejfölös rántást is és ezzel oi sbesűríthető a leves turmixolás helyett. Ez nagyon egyszerű, csupán liszttel vagy kukoricakeményítővel világos (vagy fokhagymás-paprikás) rántást készítünk, tejföllel vagy kevés levessel simára keverjük, majd a levesbe szűrjük, és összeforraljuk.
- Fontos, hogy a kelkáposztát ne főzzük túl, azaz legyen puha, de kissé harapós, ne essen szét.
- A fenti frankfurti leves egy diétás verzió – azaz liszt- és/vagy tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tejallergia esetén természetesen hagyjuk ki a tejfölt, elég a lisztes rántás (ha muszáj) – lisztérzékenyek kövessék a fenti receptet, vagy készítsenek rántást kukoricakeményítővel, ha így szeretik a levest.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu