Az olasz Gnocchi egy burgonya alapú galuska, tökéletes helyettesítője a tésztáknak. Vásárolhatunk konyhakész gnocchit is, amit seperc alatt meg lehet főzni. De nagyon egyszerű saját kezűleg is elkészíteni – a házias verzió ráadásul gluténmentes vagy vegán is lehet! Ehhez a spenótos gnocchi recepthez gluténmentes lisztet használtam, vegánok a tojást kihagyhatják.
Hozzávalók
- 450 g lisztes állagú, szétfővő burgonya
- 150 g spenót
- 1 tojás (elhagyható)
- 150 g liszt (lehet gluténmentes is)
Spenót mártás:
- 1 gerezd fokhagyma, szeletelve
- ½ teáskanál chili pehely
- 200 g bébispenót
- ½ citrom leve
Elkészítés
- Meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd forró vízben puhára főzzük a burgonyát.
- A spenótot egy nagy keverőtálba tesszük, ráöntjük a burgonya főzővízét, és hagyjuk pár percig fonnyadni. A burgonyát lecsepegtetjük.
- A spenótot egy szűrőedényben lecsepegtetjük, egy kanállal kinyomkodjuk belőle a vizet a szűrőn keresztül. Egy gombócot formálunk a pépből, amit ismételten alaposan átnyomkodunk, hogy az összes víz kiengedjen a spenótból. A gombócot felaprítjuk.
- A burgonyát pépesítjük, majd hozzáadjuk a spenótot és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd jól összedolgozzuk, amíg egy sima tésztát kapunk.
- Egy munkafelületet megszórunk liszttel, majd a kezünket is lisztbe mártjuk..
- Nagy kanálnyi adagokat kiveszünk a keverékből, és 2cm átmérőjű rudakat formálunk belőlük. Ezeket kis, ujjnyi darabokra felvágjuk, amiket kissé hosszúkás párnaformákra sodrunk, majd villával bordásra mintázhatunk. Lisztezett konyharuhán pihentetjük őket.
- Enyhén sós vizet forralunk egy nagy lábasban. Amikor forr, beleteszünk egy adag gnocchi galuskát. Amikor a felszínre úsznak, egy lyukas merőkanállal kiszedjük őket egy tálba. Ugyanígy megfőzzük a többi galuskát is. Melegen tartjuk őket.
- Elkészítjük a spenótos mártást: egy kanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit. 30 másodpercig kevergetjük, majd hozzáadjuk a leöblített és lecsepegtetett spenótot és a citromlevet. Fedő alatt, alacsony hőfokon, pár percig pároljuk, amíg a spenót megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk annyi gnocchit, hogy a spenótos mártás jól bevonja őket. (A maradékot egy másik ételhez felhasználhatjuk).
- Ízlés szerint reszelt parmezánnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu