Az angol konyha egyik brunch alapétele a bubble and squeak, amely maradék főtt krumpliból és párolt káposztával készül, majd tojással, bacon szalonnával vagy grillkolbásszal párosítva kerül az asztalra. A káposztás krumpli tükörtojással ennek egy modernebb verziója, ugyanis nyers alapanyagokat alkalmaz..
Hozzávalók
- 20 dkg zsenge zöldkáposzta
- 25 dkg újburgonya
- 1 kis lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 nagy tojás
- Só, bors
- Szárított chili pehely (opcionális)
- Olívaolaj
Elkészítés
- A káposzta leveleit megmossuk, egy centi széles csíkokra felvágjuk.
- A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük.
- A krumplikat megmossuk, vékonyan felszeleteljük.
- A fokhagymát felaprítjuk.
- A káposztát vízgőz felett 2-3 percig megpároljuk, hideg vízzel leöblítjük, szűrön keresztül lecsurgatjuk.
- Egy nagy serpenyőben olajat felforrósítunk, ebben a hagymát és krumplit közepes hőfokon átsütjük – közben megforgatjuk és kissé megsózzuk, borsozzuk. Ez kb 10-15 perc. Kiszedjük egy papírtörölközővel kibélelt tálba, az olajat kiöntjük. A serpenyőbe töltünk egy kanálnyi olajat, ebben a fokhagymát egy percig átsütjük, majd a káposzta csíkokat belekeverjük. Alacsony hőfokon 2-3 percig pároljuk.
- Közben egy másik serpenyőben a tojásokat a kívánt állagra kisütjük.
- A káposztás krumplit két tányérra kiszedjük, ezekre helyezzük a tükörtojást.
- Esetleg megszórjuk chilipehellyel vagy paprikával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével.
- A vitamin túlnyomó része a burgonya héjában található! Éppen ezért az újburgonyát nem ajánlott (és nem szükséges) megpucolni, elég egy szivacs durva oldalával a földet ledörzsölni.
- Minél sötétebb a káposztalevél, annál egészségesebb – ideális a zsenge kelkáposzta, leveles (vagy fodros) kel.
- A káposztás krumpli tükörtojással ideális brunch-ra vagy laza ebédre, vacsorára.
Kapcsolatos cikkek
- Brunch receptek
- Káposztás receptek
- Krumplis receptek
- Angol krumplis lepény (bubble and squeak)
- Angol receptek
Zest.hu