A téli megfázások elkerülése céljából fontos az, hogy egészségesen étkezzünk. A kiadós póréhagymás bableves telít, melegít, méregtelenít, és sok B vitamint biztosít a legyengült szervezetnek. Ráadásul nagyon egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 burgonya (kb. 15 dkg)
- 1 konzerv fehérbab
- 5 dl zöldségleves
- 2 ek aprított petrezselyem zöld
Elkészítés
- A póréhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A fokhagymát felaprítjuk, a burgonyát megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A babot vízzel átmossuk, lecsurgatjuk.
- Az olajat felmelegítjük, a póréhagymát és fokhagymát kb. 5 percig megpuhítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, babot, felöntjük a forró levessel. Felforraljuk, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten, 20 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, majd botturmixal eldolgozzuk. Maradjon kissé darabos.
- Tálalás előtt olívaolajjal picit meglocsoljuk (ez lehet chilis vagy zöldfűszeres is).
Tippek
- Tálaljuk friss zsemlével vagy kenyérrel.
- Ideális méregtelenítés alatt – ebben az esetben tálaljuk árpás pogácsával vagy tönköly zsemlével.
- Ha túl sűrű, főzés közben adjunk hozzá kevés vizet.
- Extra sóra nincs szükség, hiszen a leves és a babkonzerv elég sós – őrölt borsot adhatunk hozzá, ha hiányoljuk.
- A bableves könnyen lehet főzelék is – csupán redukáljuk a leves mennyiségét, és durván turmixoljuk össze (kb a felét, ettől lesz sűrű).
- A póréhagymás bableves nem csupán egy kiadós leves hideg estékre, de egészséges is – remekül passzol egy egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu