A héjában sült töltött krumpli az angolok és amerikaiak egyik kedvenc körete, amit általában sült vagy grillezett húsok mellé tálalnak. Ez a héjában sült sajtos töltött krumpli egy tipikus tex-mex recept. Mivel a krumpli sütése három felvonásban készül, így a recepthez ideális maradék vagy előre megsütött burgonya (amit a kerti grillen is el lehet végezni, fóliába csomagolva – Texas-ban így szokás) .
Hozzávalók
- 4 nagy vagy 6 közepes burgonya
- 4- 6 evőkanál tejföl
- 1 csésze reszelt sajt (cheddar vagy manchego)
- 4 evőkanál apróra vágott snidling
- 2 evőkanál reszelt sajt
- 1 evőkanál apróra vágott snidling tálaláshoz
Elkészítés
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- Megmossuk és szárazra töröljük a burgonyákat. Villával összeszurkáljuk, majd bedörzsöljük őket kevés olívaolajjal. Egy tepsibe helyezzük őket, sózzuk, borsozzuk majd kb. 1 órán át puhára sütjük.
- Hűlni hagyjuk a krumplikat. (Ha nem folytatjuk a sütést most, akkor alufóliába csomagolva hűtőszekrényben tároljuk).
- Hosszában félbevágjuk a krumplikat. Kanál segítségével kikanalazzuk a húst, ügyelve arra, hogy a héj ne szakadjon fel (tartsuk a tenyerünkben a burgonyát!).
- A kivájt héjakat egy olajozott tepsibe helyezzük. Szilikon ecsettel az üregeket olajjal megkenjük, majd sózzuk, borsozzuk. 8-10 percig ropogósra sütjük.
- Közben a kikapart burgonya húsát a reszelt sajt nagy részével és a tejföllel összekeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget, és sózzuk, borsozzuk.
- A ropogós burgonyahéjat megtöltjük a keverékkel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kb 5-10 grillezük a sütőben. Amikor a sajt megolvad és enyhén megpirult, akkor kivesszük a tepsit a sütőből.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Krumpli receptek
- Töltött zöldségek
- Köretek
- Mexikói receptek
Zest.hu